2010. február 12.

Két táncospár hat vb-n

Igen színes helyszínekre repítheti a Szilver TSE legjobbjait az idei versenynaptár, hiszen két páros az egyesületből újabb magyar bajnoki címekkel illetve második helyezéssel összesen hat világbajnokságon szerzett érdekeltséget.

Február 6-án és 7-én rendezték Budapesten a standard és latin táncok magyar bajnokságát. Felnőtt standard kategóriában sorrendben negyedik országos bajnoki címét gyűjtötte be László Csaba és Mikes Anna, második lett Szepesi József Szepesi Judittal, negyedik Szalkai Szabó Gábor Markó Ágnessel. Latinban Csabáék ezüstérme egyértelmű siker az eddigi harmadik helyek után. Mivel világbajnokságon az első kettő indulhat, így ők a két hete nyert tíztánc bajnoki cím után ezekkel az eredményekkel már három vb résztvevői lehetnek.

Az ifjúságiaknál első éves Hegyes Bertalan-Kis Violetta kettős szintén nyerni tudott a standard bajnokságon, s ők latinból is elsők lettek, "jutalmuk" a tíztánccal együtt szintén három világbajnoki részvétel. Ráadásul standardben három szilveres duó futott be mögöttük: 2. Bődi Dénes-Farkas Bettina, 3. Jéri Tamás-Szepesi Lilla, 4. Kis Vencel-Bori Ildikó. Junior standard magyar bajnokságon 3. Borda Ádám-Korom Eszter.

Az egyesület vezetője, Szatmári-Nagy Szilvia nem tartja túl szerencsésnek a kétnapos lebonyolítási rendszert, hiszen tőlük a legtöbb páros mind a tíz táncra készült, így nem is hozhatták ki magukból a legjobbat, az eredmények mégis jók. Az év elején lezajlottak a legnagyobb hazai megmérettetések, aminek azért örül, mert így már tudják, melyik világverseny hol és mikor kerül sorra. Nincs leállás, hiszen március-áprilisban már kontinensviadalokon érdekeltek tanítványai, az első vb pedig az ifjúságiaknak tíztáncban a kanadai Torontóban lesz, a latin vb Linzben, mindkettő áprilisban, a standard vb május 1-jén Koreában. Versenyhelyszín lesz bőven a felnőtteknél is: a latin vb New York-ban, a tíztánc Bécsben, a standard a németországi Wetzlarban, de időben itt is közel, mert mindhárom eseményt novemberben rendezik.

Ilyen sorsolás már rég volt, hogy ennyire Európán kívülre tegyék a világbajnokságokat, mondja Szilvia, aki szerint, ha nem kapnak kellő támogatást a várostól, kihagyhatnak világversenyeket.

D. J.