2010. január 29.

Vállalkozók támogatása

Februárban beindul a Kossuth utcai rekonstrukció

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja idei első rendes ülését a képviselő-testület. Az évindító tanácskozáson megkezdődnek azok a beszámolók, amelyek a ciklus vége felé közeledvén a bizottságok számára kötelezően elő vannak írva. Ez alkalommal két grémium - a kereskedelmi, mezőgazdasági, idegenforgalmi és nemzetközi kapcsolatok, valamint a lakásügyi bizottság - munkáját értékeli a testület.

A továbbiakban a képviselők áttekintik az eddig hozott határozataikat, majd a gazdaságélénkítésről, annak ösztönzéséről, a vele kapcsolatban hozott intézkedésekről tárgyal a testület. Az anyagban három pályázati kiírás szerepel, amely a szentesi kis- és középvállalkozók számára lehetővé teszi a munkahely megtartást, jobb esetben annak bővítését. A döntés arról szól, hogy a vállalkozók az innováció és kereskedelmi-marketing fejlesztés területére visszatérítendő támogatásokra pályázhassanak, mind a három pályázati kiírás 36 hónapos kamatmentes kölcsönt tesz lehetővé a vállalkozásoknak 3-5 millió forint közötti pályázható öszszeggel.

A képviselők várhatóan módosítják az építményadóról szóló rendeletüket azzal, hogy az önkormányzat a telephelyfejlesztés esetében, vagy önkormányzati ingatlan vásárlásnál elsősorban foglalkoztatáshoz kötődően árengedményt ad. Az árengedményhez kapcsolódóan a testület korábban döntött arról, hogy ha a megbízó szentesi vállalkozóval végezteti el a beruházási munkákat, akkor további engedményt kaphat, ez az engedmény egészen 95 százalékig elmehet. Ezt az önkormányzat az Ipari parkban létesülő új beruházások után tudja nyújtani.

A város településszerkezeti tervének megtárgyalásával a település helyi építési szabályzatáról és szabályozási tervéről szóló rendelet módosításával azokat a korlátozásokon igyekeznek lazítani, amelyek elsősorban az ipari park, a gazdasági övezetek beépíthetőségét jelentette eddig.

A tájékoztatón szóba jött a Kossuth utca felújítása. Ismeretes, a munka elvégzését öt éve tervezi a város, két ciklusban is kiemelt feladatként tartották számon. Érdeklődésünkre Szirbik Imre polgármester elmondta, az egész február elején kezdődik el az alépítményi munkákkal. A Dégáz Rt. még tavaly elvégezte az utcában a gázvezetékek cseréjét, a további közműkiváltás a jó idő beálltával folytatódik majd. A ligetbejárótól, beleértve a Csongrádi úti hidat is, egy rekonstrukciós munkafolyamat indul el, a kerékpárútnak a híd kiszélesítésével adnak helyet. A kerékpárút építése egészen a liget kaputól az Attila úti körforgalomig történik, így a nagyhegyi, a Szent Lászlói kerékpárut össze lesz kötve a Csongrádi úti kerékpárúttal, hogy egységes szerkezetű kerékpárút-hálózata legyen a városnak. Ez síkban el lesz választva az utcától, úttól, tehát nem fölfestett lesz, mint a Vásárhelyi út.

Készül egy útrekonstrukció, amely a Kossuth utca burkolat-felújítását jelenti. A Petőfi előtti körforgalmi csomópont várhatóan 2011-ben készül el, de 2010-ben megépülhet a Horváth Mihály utcában a terelőszigetes, és a Klauzál utcai körforgalmi csomópont. Egyirányú utcaként kinyílik újra a Bocskai utca, a Kossuth utca felől az óvoda mellett be lehet majd hajtani, így az autósok könnyebben elérhetik majd a parkolókat. Terelőszigetes csomópont lesz a Mátyás király utcánál, bár szeretnék még az idén megépíteni, valószínűleg a következő esztendőre csúszik át a Rákóczi utcai körforgalom kiépítése. Útkorrekció lesz a tűzoltóságnál a kerékpárút miatt. A vasúti átjárónál külön sorompó vigyázza majd a kerékpárforgalmat. Mennyi ideig kell forgalomkorlátozásokra számítani a városközpontban? A polgármester kijelentette: augusztus végén, szeptember elején át szeretnék adni a Kossuth utcát a forgalomnak. Úgy tervezik, hogy ahol a forgalom szűkítése mellett lehet dolgozni, ott nem zárják le teljes egészében az utcát, viszont ahol nem tudnak másként dolgozni, ott is csak csomóponttól csomópontig, számíthatunk teljes útlezárásra.

(lovas)