2010. január 29.

Kis kukta

Sajtos brokkoli krémleves

Hozzávalók: 50 dkg brokkoli, 30 dkg burgonya, 1 hagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 kanál olaj, 1 húsleveskocka, 2 dl tejszín, só, bors, 15 dkg sajt,

Elkészítése: A brokkolit megmossuk és rózsáira szedjük. A burgonyát is meghámozzuk és felkockázzuk, majd előkészítjük a hagymákat. Egy serpenyőben olajat hevítünk, a hagymát és a fokhagymát üvegesre pirítjuk. Ezután jöhet rá a brokkoli és a krumpli majd pár percig együtt pirítjuk az egészet. Felöntjük fél liter vízzel, hozzáadjuk a húsleves kockát, a tejszínt és tovább főzzük, amíg a burgonya és a brokkoli meg nem puhul. Ha már minden puha az egészet - bot-mixerrel - pürésítjük. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk majd rászórunk 10 dkg reszelt sajtot. Az egyik legfinomabb leves, ami rengeteg B vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, így diétázók is fogyaszthatják.

Skót fasírt

Hozzávalók, a fasírtmasszához: 60 dkg darált lapocka, 1 kis fej hagyma, 1 zsemle, 1 tojás, 5 gerezd fokhagyma, 2 ek. paprika, 1 mk. őrölt bors, 2 kk. só, 2 ek. vágott zöldpetrezselyem, 8 kemény tojás, olaj a sütéshez.

Elkészítése: A tojásokat megfőzzük, lehűtjük és megpucoljuk. A zsemlét beáztatjuk, majd kifacsarjuk. Az apróra vágott hagymát olajon megdinszteljük. A hozzávalókat jól összekeverjük. A fasírtmasszát nyolcfelé osztjuk és mindegyikbe belecsomagolunk egy kemény tojást, majd forró olajban kisütjük. Krumpli pürével és savanyúsággal tálaljuk.