2010. január 29.

Kosarasaink évkezdése

A szentesi Kosárlabda Klub vezető edzője Aleksandar Preskar, Szale (képünkön) a korábban elkezdett szervezőmunkáját tovább folytatja, és minden lehetőséget megragad arra, hogy szeretett sportága minél népszerűbb legyen. Ehhez nem csak a monoton edzések, technikai és taktikai elemek gyakorlása, hanem egyéb programok - például külföldi út, nemzetközi torna szervezése, stb. - is hozzájárulnak. A "sportolói bázis" egyre bővül, hiszen Csongrádon és Hódmezővásárhelyen is alakítottak már szervezeteket.

Csongrádon az egyik tanítványa vezeti az edzéseket, Vásárhelyen pedig Molnár Lajos, aki elsősorban a lányokat szeretné összegyűjteni a két városból Az együttműködés szerint a megszűnőben levő vásárhelyi klub tehetséges fiú játékosai Szentesen, a lányok pedig Vásárhelyen játszanának.

Az elmúlt hétvégén a Dr. Papp László sportcsarnokban általános iskolásoknak szervezett kosárdobó-versenyt, melyre 256 gyerek nevezett. Most a selejtezők zajlanak, ahonnan 64 gyerek jut be a városi döntőbe, amit szintén a sportcsarnokban rendeznek meg. Ez a torna jelenleg csak városi szinten működik, de a tervek szerint a kistérség településeivel és Vásárhellyel ezen a téren is bővülnek a lehetőségek.

A január sok fiatal kosaras-palántában egy életre szóló élménnyel indult. Szale, korábbi kapcsolatait kamatoztatva ismét Belgrádba vitte a 1997-1998-1999-2000-ben született gyerekeket, ahol nemzetközi tornán vettek részt. Itt nem számított az eredmény, csak a játék, a kosárlabda szépsége, a taktikai elemek gyakorlása volt a fontos. Mindenki kapott valamit: a csapatok serleget és oklevelet, a gyerekek pedig élményeket. A gyerekek lelkesek, mindent megcsinálnak, könnyen motiválhatók - egy jó cél érdekében. Erre kínált nagyszerű alkalmat a kirándulás, hiszen nemcsak játszottak, hanem várost, várat néztek, állatkertben jártak, sőt megnézhették a világhírű Belgrádi Partizán bajnoki mérkőzését.

Az idei tervek között szerepel a húsvéti nemzetközi torna, amire szerb, horvát és román csapatok is jelezték részvételüket, de már egy francia csapattal is sikerült kapcsolatot kiépíteni. A mini kosárlabda mellett gyermek kosárlabda tornát (gyermek és kenguru korosztály) is szerveznek. Jól halad a férfi junior és kadett csapat erősítése, és az őszi bajnokságban való indulása, hiszen a cél egy stabil felnőtt csapat felépítése.

Kép és szöveg:
Garai Sz. Imre