2010. január 29.

Művelődés a középpontban

Városi nagyrendezvények szervezése, tárlatok, bérletes előadássorozat az idei évben is szerepel a művelődési központ repertoárjában amellett, hogy az Őze Lajos Filmszínházban továbbra is a legújabb filmekkel várják a mozirajongókat, az ifjúsági házban és a Móriczban pedig közel 30 különböző profilú csoportnak biztosítanak találkozóhelyszínt.

A filmszínház működésére az önkormányzatnak továbbra is van kötelezettsége egy felújítási pályázat kapcsán. Itt a bevételek nagyon filmfüggőek Varróné Szabó Ildikó (képünkön) tájékoztatása alapján, de ezt különösebben nem is tudják befolyásolni, hiszen minden alkotást először a pláza mozikban, majd a nagyvárosi mozikban mutatnak be a forgalmazók, s csak ezután kerülnek Szentesre. Az épület állagát illetően nincs szükség nagyobb rekonstrukcióra, hiszen két pályázatnak köszönhetően a technikai eszközöket és az épületet is felújították az elmúlt években, csupán apróbb javítások lehetnek szükségesek. Januártól 5 százalékos jegyáremelésre került sor. A bevétel növelése érdekében a kért időpontban külön vetítéseket is szerveznek az óvodások és az iskolások részére - részletezte a művelődési központ vezetője.

A Városi Galériában főként a kortárs képzőművészek bemutatásának biztosítanak kiállítóhelyet egész évben, július és augusztus kivételével. Havonta általában ezen a helyszínen egy vagy két tárlat megnyitójára kerül sor. Tavasszal az Alkotó Pedagógusok Tárlatát rendezik meg, amelyben Csongrád, Bács-Kiskun, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyéből mutatkoznak be alkotók, szeptemberben pedig ismét Bácskatopolyáról állítanak ki. A kétévente sorra kerülő Katona Kiss Ferenc és neje, Túri Julianna pályázati kiállítás is esedékes novemberben, ahol a végzett képzőművészektől beérkező műveket zsűri értékeli, és csak a válogatott anyagot nézhetik meg a művészetkedvelők. A pályázati kiírás szerint az ösztöndíjat elnyert művésznek egy év múlva önálló tárlattal is be kell mutatkoznia.

A Megyeháza Kulturális és Konferencia Központ esetében is konkretizálódott már néhány program. Március 15-én hagyományosan a Pilvax Kávéházba várják az érdeklődőket, majd nyáron a szabadtéri színház programsorozata nyújt kikapcsolódást. Idén a tavalyi tapasztalatok alapján a zenés műsorokat preferálják majd a szervezők, de lesznek színházi bemutatók is. A megyeházán folytatódnak a Pódium-bérlet előadásai, a Móricz Zsigmond Művelődési Házban pedig a gyerekeknek szóló Micimackó-bérlethez kapcsolódó színházi sorozat.

A Móriczban és az ifjúsági házban idén is működnek a különböző csoportok, klubok, szakkörök, melyeknek a száma már közel harmincra tehető. Közülük a Pengető Citerazenekar 15, a Díszítőművész Kör 30 éves fennállását ünnepli 2010-ben. A Díszítőművész Kör tagjai decemberben nagy kiállításon mutatják majd be értékes alkotásaikat a Városi Galériában.

Május 10-15. között színes programokkal várják majd a látogatókat, hiszen a Művelődési és Ifjúsági Házat is 30 éve adták át a város lakosságának - mondta el Varróné Szabó Ildikó intézményvezető, aki a városi nagy rendezvényekről is beszélt: A Télbúcsúztató Karneválhoz kapcsolódva a művelődési központ szervezi meg a farsangi maszkabált. Szintén az ő feladatuk márciusban a nőnapi gálaműsor megrendezése, melyben most olasz slágerek jutnak főszerephez a Maya Trió előadásában. Április 30-án a Fesztiválok fesztiválja következik óvodások és iskolások közreműködésével és koncertekkel. Június első vasárnapján kirakodóvásárral, a nyári színház programjaival, köztük Berkes János és barátainak operett műsorával, augusztus 20-án koncertekkel és tűzijátékkal várják a kikapcsolódni vágyókat. Szeptemberben megrendezik a Térfesztivált a Bor- és Pálinkaünneppel egybekötve, melyen valószínűleg az R-GO lesz a sztárvendég. Októberben Bokor János nótaénekes műsorát láthatják az Idősek Világnapja alkalmából, majd szilveszterkor ismét évbúcsúztató tűzijátékkal zárul a programsorozat a Kossuth téren.

Cseh-Lakos