2010. január 29.

Jót, s jól tenni!

Bugyi professzor örökérvényű intelme:

A Dr. Bugyi István Kórház életében évről-évre a legfontosabb, visszatérő esemény a Bugyi István Emlékérem átadása. A január 27-i ünnepi tudományos ülésen immár 23. alkalommal adták át az elismerést az egészségügyi intézmény egy olyan orvosának, aki évek óta lelkiismeretesen gyógyítja a betegeket, s a tudományos munkásságával is kiemelkedő eredményeket ért el. Teszi mindezt orvosi esküjének és mint hallhattuk, a kórház névadójának, Dr. Bugyi Istvánnak a szellemiségében.

A megyeháza dísztermében megtartott ünnepi ülésen dr. Ugocsai Gyula, a tudományos bizottság elnöke köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Gyenes Ágota orvos-igazgató emlékezett Bugyi professzorra, aki, mint mondta, nemcsak kiváló sebész, és tudományos területen elismert szaktekintély, hanem orvos-generációk nevelője és igazgató-főorvosként a szentesi kórházat korszerű egészségügyi intézménnyé szervező egyéniség volt. Ő volt az, aki a modern kor kihívásainak megfelelően és technikai újításainak felhasználásával megszervezte az új bel, elme, bőr-, nőgyógyászati, tbc- és gyermekosztályokat, valamint új prosectúrát és központi laboratóriumot létesített.

- Dr. Bugyi István örökséget hagyott ránk! Ez az örökség kötelez minket arra, hogy a mindennapokban hivatásunknak, orvosi eskünknek megfelelően tevékenykedjünk! Végezzük a gyógyító munkát, s adjuk át tudásunkat a jövő-generáció tagjainak! - hívta fel a figyelmet dr. Gyenes Ágota, majd így folytatta beszédét:

- A professzor úr munkájának folytatásaként az elmúlt évtizedekben újabb osztályokkal, különböző szak-területekkel bővült a szentesi kórház profilja. Intézményünk 1992-től stroke központként működik, melynek létrejötte idei Bugyi István-emlékérmesünk, dr. Berente László osztályvezető főorvos munkásságához köthető.

Az emlékérem bejelentését, majd átvételét követően dr. Berente László az agyi érkatasztrófákról tartott előadást. A továbbiakban dr. Papp Zoltán főorvos és dr. Tóth Erika szakorvos és Szen-di-Horváth Krisztina gyógytornász tudományos munkásságának elismerése, valamint előadása következett.

- Dr. Bugyi István profeszszor ránk hagyott öröksége, a hagyaték olyan adomány, melyet az utódoknak kell továbbvinni. Nem elég megőrizni a múlt eredményeit, nekünk is hozzá kell tenni tudásunkat, munkánkat, akaratunkat, melynek mindenkor igazodnia kell a kor kihívásaihoz - tolmácsolta a váratlanul megbetegedett dr. Baráth Lajos megbízott főigazgató szavait dr. Gyenes Ágota.

Elhangzott: új szemléletre van szükség, hiszen J. F. Kennedy szavait idézve: "A nemzet egészsége kulcsfontosságú a jövőjére, gazdasági erejére, polgárainak hangulatára és teljesítményére nézve". E gondolatok tükrében is igaz, hogy az egészség nemzeti versenyképességünk egyik tartópillére. Ennek ellenére jelen társadalmunkban az egészség értékszemléletének hiányát tapasztaljuk. Szükség van a paradigmaváltásra. Ismeretes, hogy az egészségügy magyarországi helyzete a továbbiakban tarthatatlan a jelenlegi keretek között. Az ellátó rendszer külső és belső tartalékai egyaránt kimerülnek. A finanszírozási gondok a gyógyítás napi gyakorlatában is jelen vannak és a munkaerő piaci változások legnagyobb vesztese az egészségügy. Mindannyian tudjuk, hogy a rendszer utolsó tartalékait éljük fel, és az egészségügyi dolgozók morális tartásával és hivatástudatával tudtunk továbbra is működni az utóbbi időben.

Mi lehet a megoldás? A főigazgató szerint az innovatív együttműködés, azaz hogy növelni kell az egészségügyi kiadások GDP arányos részét. Ezen kívül nemzeti egészségügyi stratégiára és az egészségügy reorganizációjára van szükség.

Csupán néhány dolog, amit most kiemeltünk dr. Baráth Lajos tudományos üléshez intézett szavaiból. Térjünk vissza Bugyi professzor hagyatékára. Mire kötelezi az utódokat? - kérdezte a főigazgató. Válaszában hangsúlyozta: a kórház vezetésének meg kell tennie mindent annak érdekében, hogy a betegellátás körülményei a legoptimálisabbak legyenek. Reagálniuk kell az egészségügyet napjainkban jellemző folyamatokra és meg kell felelniük az új kihívásoknak!

A tudományos ülésen közreműködött Lakatos Béla zongoraművész.

Dr. Berente Lászlóval készült interjúnkat az 5. oldalon olvashatják.

L.J.

 

A Bugyi István Emlékérem átadó ünnepséghez kapcsolódó tudományos ülésen dr. Gyenes Ágota orvos-igazgató bejelentette, hogy a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség honlapján hivatalosan is megjelent az az információ, miszerint a Dr. Bugyi István Kórház 1,2 milliárd forint helyett 3 milliárdos értékben nyújthatja be pályázatát a műtéti tömb megvalósítására. Ez dr. Gyenes Ágota szerint annak a munkának köszönhető, melyet szakemberek és politikusok együtt végeztek, politikai hovatartozás nélkül.

Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő lapunk érdeklődésére elmondta: Korábban az összeggel kapcsolatban szakmai mutató értelmezésben volt vita. A döntés szerint azonban a szentesi kórház visszakerült azok közé az intézmények közé, amelyek 3 milliárd forintra jogosultak. Így sikeres pályázat esetén a Dr. Bugyi István Kórház számára lehetővé válik az elképzelt program döntő részének a megvalósítása: egy 4 műtőállású műtőblokk megépítése az ehhez tartozó kiszolgáló részlegekkel együtt, valamint a régi hotelszárny felújítása és egy új megépítése. A műtéti tömb és az így létrejövő betegszobák európai szintű felszereltséget kapnak.

- Ilyen nagyságrendű beruházásra sokáig nem számíthat az intézmény, ezért szem előtt kell tartani az elnyert összeggel való hatékony gazdálkodást a hosszú távú megalapozás érdekében. A pályázatot 3 hét múlva kell benyújtani, 60-90 napos az elbírálási periódus. A második fordulóban operatív munkát kell végezni. Ha jól, célratörően és időre teljesít mindenki, akkor jövő ilyenkor elkezdődhet az építkezés - mondta el Szirbik Imre.

Cs.I.