2009. október 22.

Egy hónap múlva korcsolyázhatunk

Több évtizedes álma valósul meg a szentesi fiataloknak, és a korcsolyázni már tudóknak hamarosan. Nem kell Szegedre, vagy másik nagyvárosba utazni, ha valaki szeretne megtanulni korcsolyázni, vagy szeretné ezt a sportot biztonságos körülmények között művelni. Hiszen a vasútállomás mögött, a Szentes-Frigó Kft. területén korszerű, modern műjégpálya készül.

Ifj. Magyar József az ötlet megálmodója és megvalósítója elmondta, hogy a létesítmény kb. 120 millió forintba kerül, és minden igényt ki fog elégíteni. Igen komoly műszaki feltételeket kell teljesíteni az építés során, hiszen a létesítmény működtetését hosszabb távra, és az éves korcsolyázási időszakot a lehető leghosszabb időre kinyújtva szeretnék biztosítani.

Megvizsgáltak több, már hasonlóan működő létesítményt, és az ottani tapasztalatokat felhasználva építik meg az első szentesi műjégpályát. Olyanokra is odafigyelnek, hogy a pálya alapja ne fagyjon fel télen a nagy hidegek alatt. Ezért többrétegű bevasalt betonréteg között, "szendvics" szerkezetben szigetelik, alulról fűtik, majd a szigetelést tovább folytatva több mint 7000 méter hűtőcsövet fektetnek le, és újabb szigetelés után készül el a pálya jeges felülete, melyet a televíziós műsorokban látott pályákhoz hasonlóan, rendszeresen karbantartanak, és szükség szerint megújítanak egy arra alkalmas, speciális géppel. A pálya egy speciális műanyagból készült sátorral lesz fedve, ami biztosítja, hogy az időjárási körülmények (a meleg, a szél, a hóvihar, stb.) ne befolyásolják a korcsolyázási lehetőségeket. A tervek szerint a jégpálya november közepén nyílik meg. A munkálatok a tervek szerint haladnak.

A közel 600 négyzetméteres fedett jégpálya mellett öltöző, melegedő-társalgó, tusolók és egyéb előírt mellékhelyiségek, valamint jégbüfé-jégbár, korcsolyakölcsönzés, és a gépkocsiknak ingyenes belső parkolási lehetőség lesz.

Egyidőben kényelmesen, ekkora jégfelületen kb. 60 ember tud sportolni, és nem is szándékoznak egyszerre többet beengedni. Elképzelhetőnek tartják, hogy iskolásoknak is, szabadidős, szórakoztató programokat szervezzenek. A fedett csarnok egész szezonban, munka- és munkaszüneti napon reggel 8 órától - amennyiben az iskolák igénylik, akkor már 7-től 23 óráig lesz nyitva. Szeretnék, ha Szentes ezután nem lenne "fehér folt" a magyarországi korcsolyázni tudók palettáján.

További információkért látogassanak el az alábbi weboldalra:
www.szentesjegpalya.hu

Garai Sz. Imre