2009. október 9.

Kis kukta

Csabai pikánsleves

Hozzávalók: 10 dkg zsír, 10 dkg vöröshagyma, 2 evőkanál liszt, 3 gerezd fokhagyma, 2 tk. piros paprika, 2 liter víz, 1 mk. bors, 4-5 db babérlevél, 2 disznóvese, 1 lép, 20 dkg gomba, 15 dkg velő, 21 dkg füstölt kolbász, 1 erőleves kocka, 30 dkg kockára vágott burgonya, só citromlé, jó marék hordós káposzta apróra vágva.

Elkészítése: A vöröshagymát zsíron megfonnyasztjuk, ha sülni kezd, hozzáadjuk a lisztet és rózsaszínűre pirítjuk. Ha kész, belekaparjuk a fokhagymát, elkeverjük és beletesszük a piros paprikát, folytonos keverés mellett hozzáöntjük a vizet úgy, hogy mindig sima anyag legyen a rántásból. Beletesszük a borsot, babérlevelet, enyhén sózzuk, s egy fél óráig forraljuk. Közben a disznóveséket, lépet megtisztítjuk és 3 mm-es szeletekre vágjuk és a levesbe tesszük. A leírtak szerint csináljuk, mert mindig felforrt levesbe kell beletenni az új anyagokat. Elővesszük a velőt, kis kockára vágjuk, és az erőleves kockával a leveshez tesszük. Majd a gombát megtisztítjuk és szeleteljük, egy csepp zsíron megpároljuk és ezt is a leveshez adjuk a felszeletelt kolbásszal együtt. Így főzzük tovább másfél óráig. Ha letelt, a burgonyával együtt a káposztát is hozzátesszük. Ha puha, sózzuk, és citromlével ízesítjük, hogy pikáns ízű legyen.

Rakott máj

Hozzávalók: 70 dkg sertésmáj, 15 dkg füstölt szalonna, 20 dkg szeletelt trappista sajt, 4 fej vöröshagyma, 4 tojás, 1 dl olaj, só, bors, majoránna.

Elkészítése: A májat megmossuk, lecsöpögtetjük, leszárítjuk és fél cm vastagságú szeletekre vágjuk, és forró olajban mindkét oldalukat átsütjük. Az elősütött májszeletek felét a beáztatott római tál aljára fektetjük, erre terítjük a vékony szeletekre vágott szalonna felét, majd a sajtszeletek felét. Megszórjuk sóval, borssal, majoránnával és a rétegezést megismételjük. Úgy készítsük, hogy a felső réteg máj legyen. A római tálat hideg sütőbe tesszük, magas hőmérsékleten kezdjük sütni, majd 15-20 perc elteltével ráöntjük a felvert tojást és tovább sütjük, míg a tojás kellő keménységű nem lesz. Melegen, párolt rizzsel tálaljuk.