2009. október 9.

Művelődési központ épületei

Tető-, terasz és mellékhelyiség felújítás

Több mint 20 millió forintos összeget különített el költségvetésében és fordított az önkormányzat a művelődési központ működtetésében lévő Művelődési és Ifjúsági Ház tetőszerkezetének és teraszának, valamit a Móricz Zsigmond Művelődési Ház mellékhelységének felújítására. A munkálatok - melyekben a legmodernebb technológiákat alkalmazták a kivitelezők - lassan befejeződnek.

Mint ahogyan azt Varróné Szabó Ildikó (képünkön), a művelődési központ vezetője elmondta: november végén, a város költségvetésének előkészítésekor kell évente beküldeni azt a listát, mely a legfontosabb felújításokat, teendőket tartalmazza, fontossági sorrendbe állítva. A művelődési központ elég hosszú listát mellékel már évek óta, hiszen kezelésükben több épület is van. Hozzájuk tartozik a városi galéria, az ifjúsági ház, a mozi, a Móricz, sőt korábban a színházat is ők működtették.

Az épületek közül a Művelődési és Ifjúsági Házban már égetővé vált évek óta a tető, illetve az első emeleti terasz felújítása. Ennek finanszírozására nem volt megfelelő pályázati lehetőség, most azonban az önkormányzat a felújítási alapból elkülönített összegből, több millió forintos értékben elvégeztette az intézmény komplett tetőszigetelését. Így várhatóan pont kerül a probléma végére, s már nem jelent gondot, hogy az esőzések után egy nappal az épületben több helyen csöpög, csurog az esővíz. Ugyanis korábban a víz leszivárgott a tetőről, és a faburkolat különböző pontjain felbukkant. Ezek közé tartozott például rendszeresen a porta. - A felújítás elvégzése azért is vált egyre fontosabbá, mert a beázások az épületben és a felszerelésekben is kárt okozhattak volna - hangsúlyozta Varróné Szabó Ildikó, az intézmény vezetője.

A munkát pályázat útján nyerte el egy erre szakosodott csongrádi vállalkozó, aki augusztus 20. után vonult fel a helyszínre, s a legmodernebb technológiát alkalmazta.

Az ifjúsági házban a tetőszerkezet felújítása mellett az első emeleti terasz is megújult, szintén pályázati úton egy szentesi cég végezte el a munkát, önkormányzati pénzből. Ez azért volt sürgető probléma, mert a terasz alatt, a büfénél is jellemző volt a beázás.

A Móricz Zsigmond Művelődési Házban a mellékhelyiségek újultak meg, sőt a mozgáskorlátozottak számára külön blokkot alakítottak ki.

A felújítások azért is hangsúlyosak, mert az intézményekhez több százan kapcsolódnak az azokban működő egyesületeken, csoportokon és szakkörökön keresztül. Az épületekben megrendezett előadásokon, vetítéseken, kiállításokon, bálokon pedig évenként összesen több ezren jelennek meg.

Cseh-Lakos