2009. október 9.

Érkeznek új orvosok

Előrelépések a Dr. Bugyi István Kórházban

A múlt héten beadták a Dr. Bugyi István Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának korszerűsítési pályázatát, előkészületben van egy 3,5 milliárdos műtéti tömb létrehozása és a műtétes osztályok oda költöztetése, illetve az elmúlt időszakban több szakorvos is érkezett az intézménybe - tájékoztatta lapunkat az előrelépésekről a Dr. Bugyi István Kórház megbízott főigazgatója, aki részt vesz abban az egészségügyet érintő érdekegyeztető munkában is, melyben az érdekképviseleti szervezetek 25,5 milliárd forintos pluszforrásról tárgyalnak a kormányzattal.

Dr. Baráth Lajost (képünkön) az érdekképviseleti szervezetek egyike az egyeztető tárgyalások felénél delegálta. - A feladat felelősséget jelent, hiszen nem egyszerű egy tárgyalási folyamatba félidőben beszállni. Azonban mégis szerencsés vagyok, mert két kórházat tudok képviselni, egy területi és egy súlyponti kórházat. Így egészen máshogy tudtam megjelenni tárgyalási szinten, mintha csak egy területi kórházat képviseltem volna - jelentette ki a főigazgató, aki lapunknak elmondta, hogy a finanszírozási egyeztetésekkel párhuzamosan szó van arról is, hogy a kórházak esetében új finanszírozási rendszert vezetnek be, visszaáll a teljesítményvolumen-korlát rendszer. Folyamatban van a minimumfeltételekről szóló rendelet tervezetének véleményezése, a jogszabály várhatóan 2010. január 1-től lép életbe, illetve bizonyos kapacitáscsökkentésről is beszélnek.

- Az biztos, hogy az egészségügyi kormányzatnak az a stratégiája, hogy várta a kórházi érdekvédő szövetségek segítségét a felesleges kapacitások megjelölésében. Ezt sikerült visszautasítani, hiszen ez nem a kórházi érdekvédő szervezetek feladata. Nem nekik kell megmondani, hogy hol van felesleges ágy vagy felesleges kórház. Ez a kormányzat feladata, a kórházigazgatók és a kórházszövetségek feladata pedig, hogy világosan a döntéshozók tudtára hozzák, hogy minden kórházban az orvos gyógyítani akar, a beteg pedig gyógyulni megy be, ehhez pedig pénz kell - hangsúlyozta dr. Baráth Lajos.

A főigazgató korábban lapunkat arról tájékoztatta, hogy az intézmény személyi feltételeivel kapcsolatban változásokat tervez. Elmondta: a kórház nagy fejlesztés előtt áll, hiszen a múlt héten leadták a félmilliárd forintos Sürgősségi Betegellátó Osztály korszerűsítési pályázatát. Előkészületben van egy 3,5 milliárdos műtéti tömb létrehozása és a műtétes szakmák költöztetése. Ezek olyan korszerű körülményeket nyitnak meg az intézmény előtt, melyekhez szükség van a megfelelő emberekre is. Jelenleg a magyar egészségügyben és másutt is a humánerőforrás, az orvosok és nővérek elvándorolnak a jó fizetésért. A szentesi kórházban több területén szakemberhiány volt, ezért stratégiájában a főigazgató külön fejezetet szánt az intézet megerősítésére. Több szakterületen már eredményeket értek el. A gyerekosztályon sikerült egy gyerekgyógyászt, a sürgősségi betegellátásban egy belgyógyászt felvenni. 90 százalékos megállapodásban vannak egy belgyógyász házaspárral. Felvette a kapcsolatot a Szegedi Tudományegyetem orvoskarának vezetésével is, tehát bekövetkezett egyfajta elmozdulás - részletezte dr. Baráth Lajos, aki kifejtette, hogy az intézmény vezetése a humánerőforrás helyzetét kiemelt kérdésként kezeli. Ennek keretében pedig nemcsak a szakember orvos felvételt szorgalmazza, hanem a humánum megbecsülését helyezi előtérbe, mert egy szép fejlesztési feladatok előtt álló, tradicionális intézménynek rendkívül fontos, hogy összehangolt, együtt gondolkodó, összetartó dolgozói kollektívája legyen.

Kép és szöveg:
Cseh-Lakos