2009. augusztus 28.

Becsengetnek

Késnek a felújítások az iskolákban

Itt van a szeptember, és vele elkezdődik egy új iskolai év. Tanulói szemszögből hamar eltelt ez a nyár. De így vannak vele Szentesen az oktatási intézmények fönntartói is. Hogy elvégezzék a betervezett és kötelező feladatokat, arra nekik is rövid volt ez a három hónap. Nyertek az iskolákat és óvodákat érintő úgynevezett Norvég programban, annak nagyon örült az önkormányzat. Átalakítások, felújítások, hőcserék szerepeltek a feladatok között. Ezzel a programmal kicsit késésben vannak, ismeri el Szűcs Lajos alpolgármester (képünkön).

- Reméltük, hogy a nyár közepén el tudjuk indítani, és akkor már valahol lennénk. Nem így történt. Most azt kellett mondanunk az intézményekben, hogy kezdjék meg az átszervezéseket, hol lehet osztályokat, csoportokat a felújítások idejére átirányítani. Például a kiséri óvoda két csoportja felköltözik a Kossuth utcaiba. Csúszik a Klauzál utcai nyertes pályázat megkezdése is. Onnan is két osztály átmegy majd a Kossuth utcai óvodába.

Mint már lapunk is megírta, a Klauzál Gábor Általános Iskolában komplett felújítást végeznek majd, szakaszosan tudnak vele haladni. Az alpolgármester elmondta, a Klauzál utcai óvoda felújításában még nem tudtak zöldágra vergődni. Addig nem lehet a Kossuth utcai óvodát felszabadítani, amíg a Klauzál utcai nincs kész. A Norvég pályázat hamarosan realizálódik és elkezdődik az építkezés. Így a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskolában az olajkazán kicserélése a feladat, ahol termálvízzel történő fűtésre állnak át.

- A Koszta József Általános Iskolában egy zöld pályázattal indulunk, a KEOP6-ossal - folytatta az alpolgármester. Épületszigetelés, ablakcsere mellett megtakarítást kell elérnünk a fűtésben, a szemét- és műanyaghulladékok terén, erre a környezetvédelem késztet bennünket. Ezzel elkezdjük a környezetbarát iskolák és óvodák kialakítását. Nem lehet, hogy az iskolákban felhalmozott legyen a műanyag, a szemét. El fogjuk érni, hogy az iskolákban üveges üdítőket árulnak majd, nem műanyagosat. A szemetet például tárolják, komposztot készítenek belőle.

A Deák-Damjanich iskolákban nagy felújításokat nem tervezett idén az önkormányzat. Az alapvető dolgokat, mint például a tisztasági meszelés, azokat itt is elvégezték. Itt is pályázatra várnak. Ezekkel az a baj, hogy vagy nem nyerik meg időben vagy elhúzódnak, jelenti ki az alpolgármester, majd rátér a Terney Béla Kollégiumra. Amely, miként megjegyzi, nagy falat az önkormányzat számára. A kollégium esetében egy 38 millió forintos beruházásról van szó. Itt megvárták, hogy a turista idény lecsengjen. Mivel a nyáron sok turista megfordult az épületben, nem akartak a munkálatokhoz a szezonban hozzákezdeni. Az épület mindkét szárnyán a vizesblokkot újítják fel. Azonfelül a kollégium és a Dózsa ház oldalát is hőszigeteléssel látják el. Más épületek, iskolák esetéből már tudják, hogy akár 20-30 százalékot is meg tudnak spórolni a hővel. Közös problémát jelent a megyei közgyűléssel, hogy a Zsoldosnak nincs elegendő tanterme. Sok a diák. A gimnáziumban a tanári szoba, illetve a hátsó udvarrész felújítása folyik. Itt jegyezte meg Szűcs Lajos, hogy, hogy nem fejezték be a tárgyalásokat a Horváth Mihály Gimnázium és a Boros Sámuel Szakközépiskola, Szakiskola visszavételéről.

Az alpolgármester kitért arra, hogy idén mintegy másfél osztálynyi tanulóval kevesebb tanuló iratkozott be az iskolákba. A Kosztában 3, a Deákban, a Damjanichban, a Klauzálban és a Petőfiben 1-1 elsős osztály indult. Az előző tanév végén négy pedagógus ment nyugdíjba, illetve az úgynevezett Prémium évek segítségével távozott az iskolából. Eddig a legoptimálisabb megoldásokat tudtuk vállalni, de ha ilyen drasztikusan fog csökkeni a gyereklétszám, lehet, hogy jövőre már nem megy ilyen könnyen a dolog - jelenti ki az alpolgármester.

Nagy vitát váltott ki a képviselő-testületben az iskolapszichológus kérdése. Arra voltunk kíváncsiak, hogyan áll most az ügy?

- Számoljuk, hogyan tudnánk előteremteni rá a pénzt. Elvi viták vannak, hogy át kellene adni az Egyesített Pedagógiai Szakszolgálatnak, ő működtesse. Ott megkapnák az államtól a fejkvótát. Én azt mondom, nem így kellene csinálni. Véleményem szerint a fejkvóta nem ér meg annyit, hogy kockáztassam azt, hogy a pszichológus nem akkor van ott, amikor a gyereknek szüksége van rá. A gyereknek akkor van szüksége a pszichológusra, amikor valami történik vele, kiborul. Nem tud várni, mondjuk a következő hét elejéig, amikor a pszichológus éppen arra jár. Közel 2-3 millió forintról volna szó, ez a különbözet. Engem elsősorban a gyerek problémája érdekel. A gyerek pszichés problémáját nem tudom átszámítani pénzre - mondta az alpolgármester.

A városi központi tanévnyitó ünnepség idén augusztus 29-én, szombaton délután 5 órakor a Koszta József Általános Iskolában lesz.

Lovas József