2009. június 26.

Miért éppen a VE-GA?

A fiatalokat is meg kell kérdezni

Szentes Kistérség Többcélú Társulásának Ifjúsági Koncepcióját május végi ülésén vitatta meg a képviselő-testület. A témafelelős Virág Olga elöljáróban szólt arról, hogy az anyag a gyermek- és ifjúsági korosztályt (0-tól 30 éves korig) célozta meg. Felhívta a figyelmet arra, hogy a demográfiai adatok szerint majdnem kétszerannyi 18 éven felüli fiatalról beszélhetünk a térségben, mint a 18 év alattiakról. Az előadó kijelentette: jelenleg nincs ifjúsági törvény. A Nemzeti Ifjúsági Stratégia nem végleges, tehát nem állnak rendelkezésre olyan dokumentumok, amelyekhez igazítani lehetne a koncepciót, cselekvési tervet. Csak arra lehetett hagyatkozni, amit a megalapozó vizsgálat feltárt a kistérségben.

Antal Balázs Tibor arra volt kíváncsi, hogy a diákönkormányzat részéről mennyien vettek részt a koncepció kidolgozásában, mennyire voltak aktívak? A válaszból kitűnt, hogy a Szentesi Ifjúsági és Diák Önkormányzatot mentoráló VE-GA Gyermek és Ifjúsági Szövetség volt az, amely a kistérséggel megállapodást kötött, hogy elvégzi a megalapozó vizsgálatot.

Dr. Bácskainé Fazekas Márta, a művelődési és oktatási bizottság elnöke annak a véleményének adott hangot, hogy a koncepció tartalmát tekintve nem tartalmazza az ifjúság óhajait, elképzeléseit, amelyekkel saját életüket tudnák megváltoztatni. Nem látni az ifjúsági kezdeményezéseket a programban.

- Az lenne a jó, ha maguk a fiatalok nyilatkoznának a saját sorsukról - jelentette ki a képviselőasszony. - A VE-GA Szövetség elnökének már elmond-tam, hogy nagyobb teret kellene adnia a SZI-DÖK-nek, mert véleményem szerint a mentor szervezet segítheti az ifjúság munkáját, de az ifjúsági szervezeteknek önállóan kell dönteni a saját sorsukkal kapcsolatban. Tehát várnánk az alulról jövő kezdeményezéseket. A művelődési bizottság a feladatok elvégzésére egy kistérségi ifjúsági referens státusz létrehozását javasolja.

Kozák János a pénzügyi bizottság elnöke rossz gyakorlatnak tartja azt, hogy évek óta a felnőttek akarják kitalálni, mi a jó az ifjúságnak. - Az ifjúság véleménye nélkül ezt a koncepciót helyesen és jól megfeszülve sem tudjuk igazából jól eltalálni. Nagy szükség lenne az ifjúság közreműködésére. Komoly probléma: hogyan tudjuk őket aktivizálni, bevonni a dolgokba. Talán rosszak a tapasztalataik velünk szemben - vetette fel gondolatait a képviselő, majd megkérdezte: miért éppen a VEGA Szövetség végezte a vizsgálatot? Más szövetséget nem lehetett volna kiválasztani? Félő, hogy a saját meglátásuk szerint világítanak rá az ifjúság problémáira.

Földvári Nagy István megdöbbenését fejezte ki a népességfogyással kapcsolatban. A kistérségben a megye átlagának duplája, az országos átlag ötszöröse a fogyás. Mint mondta, igazából a fiataloknak kellene nyilatkozni arról, mi az oka, hogy innen elmennek, mit szeretnének, és mi az, ami itt tartaná őket. Erről nem szól a koncepció.

Dr. Rébeli Szabó Tamás, az ifjúsági és sportbizottság elnöke is egyetértett azzal, hogy az ifjúság véleményét mindenképpen ki kellene kérni. Hozzáfűzte: hívták a diákpolgármestert, jelenjen meg a bizottsági ülésén. Nem jött el. Felvetődik a kérdés: mit akarnak a fiatalok? Távol akarnak lenni, vagy nincs véleményük?

Móra József, a mezőgazdasági, idegenforgalmi és kereskedelmi bizottság elnöke is sajátos problémára hívta fel a figyelmet. Mint mondta, bele kellene írni a koncepcióba, hogy az ifjúság készüljön fel az európai polgári szerepre, hogy megértse az európai fiatalokat. Ehhez nyelvtudásra van szükség. Sok olyan fiatal van, aki azért nem kap diplomát, mert nincs nyelvvizsgája. El kellene érni, hogy a gimnáziumban a nyelvoktatás legalább egy középfokú nyelvvizsgával fejeződjék be. Ilyenkor jönnek azok a megoldások, hogy eszperantó, meg lovári nyelvből tesznek vizsgát a fiatalok. És Európában nem értik meg őket.

- Sok ifjúsági koncepció elkészültét megéltem, a vitákban azóta is szinte ugyanazokkal az érvekkel találkozom: kérdezzük meg az ifjúságot, csak az ifjúság nem válaszol. Lehet, hogy rosszul kérdezünk? Vagy a fiatalság nem akar válaszolni? - hangzott el Szirbik Imre polgármester válaszában, majd kihangsúlyozta: miért éppen a VE-GA? A VE-GA Szövetség az egyet-len szentesi központú országos szervezet. Sok ifjúsági szakértőt nevelt ki. Szentes és környékén a legtöbb fiatalt elérő, de nem iskolai rendszerhez kapcsolódó szervezet.

Lovas József