2009. június 26.

Juniális a vadászoknál

Változott a vezetőség, újak a célok

Kürtszóval köszöntötték a tagokat a juniálisonMár évtizedek óta hagyomány a Szentesi Hubertus Vadásztársaságnál, hogy juniálist tartanak. Igaz a program eleinte májusban volt, később azonban a bizonytalan időjárás miatt, illetve azért, mert az aratás előtt jobban ráérnek a tagok, áttették az eseményt júniusra. Az idei évben a múlt hétvégén voltak hivatalosak az eseményre a tagok.

A színes programokkal megtartott rendezvényre meghívták azokat a földtulajdonosokat is, akiktől bérlik a vadászterületet, valamint a szomszédos vadásztársaság elnökét, Kovács Györgyöt és vadászmesterét is. Illetve a vadászok családtagjait is, hiszen mint ahogy a Szentesi Hubertus Vadásztársaság néhány hónapja megválasztott új elnökétől, Szobota Lászlótól megtudtuk, ez egy jó alkalom a családok számára is az ismerkedésre. Így már tudják, hogy a ház ura kikkel tölti a szabad idejét, ha vadászszenvedélyének hódol.

- A juniálison íjászkod-hattak, célba lőhettek, lovagolhattak és kocsikázhattak a tagok és gyermekeik, de volt vadászkürt bemutató is. A programok összeállítása a hagyomány szerint a zöldfelelős dolga volt - mondta el Szobota László, aki az új vezetőség felállását is ismertette: a régi titkár, Vass János megmaradt posztján, és a gazdasági vezető, Lajos László is. Az ellenőrző bizottság elnöke dr. Badóné dr. Vekerdy Márta lett - aki egyébként a vadásztársaság egyetlen hölgy tagja -, a környezetvédelmi felelő Besze Imre, a vadászmester pedig Hercz András.

- Az előző vezetőség a gazdasági helyzetre való tekintettel mondott le, ugyanis csődhelyzet állt elő a vadásztársaságnál. Az új elnökség célja, hogy a felesleges dolgokat értékesítse és a vadgazdálkodásban minőségi változás következzen be. Új élőhelyeket kell kialakítani és a már meglévőket javítani, hogy a vadak minél jobban tudjanak szaporodni és a vadászatok száma növekedjen. Az élőnyúl befogását vissza szeretnénk szorítani, mert ősszel még megvannak a nyulak, azonban a befogás idejére sok elpusztul. A vadlétszám növelésével tagjaink számára szeretnénk több vadászati lehetőséget teremteni, s a fizetős vendégvadászatot a minimálisra, a feltétlenül szükséges mennyiségre csökkenteni - ismertette Szobota László a vadásztársaság vezetőségének elképzeléseit. A Szentesi Hubertus Vadásztársaságnál jelenleg 3000 hektáros a vadászható terület nagysága, a taglétszám jelenleg 22 fő, melyből négyen hetven év felettiek. Ők bizonyos előnyöket is élveznek, fele tagsági díjat kell fizetniük, és a társadalmi munkába is csak akkor kell bekapcsolódniuk, ha akarnak. Van egy 96 éves vadász is csapatban, id. Hercz András, aki 1913-ban született Pankotán (Arad megye), 5 éves kora óta vadászik és vadőrként dolgozott. Mára már fiai és unokái is vadászik, ugyanúgy, ahogy édesapja is tette.

Kép és szöveg:

Cseh-Lakos