2009. június 26.

A termáltó hasznosítása

Ülésezik a képviselő-testület

Lapunk megjelenésének időpontjában tartja hatodik soros ülését a város képviselő-testülete. A nyári szünet előtti utolsó rendes ülésen (mivel rendkívüli még várható július végén) az egyik fontos kérdés a Kurcával, pontosabban annak fejlesztésével kapcsolatos. Az elmúlt években a medrét 17,5 kilométeres szakaszon rendbe tetette a város, a partját parkosította. Ma már sok sétáló ember megfordul a partján, ahol mind több horgásszal is lehet találkozni. Ez alkalommal a csatorna vízminősége kerül előtérbe.

- Az elmúlt években két olyan lépést is tettünk, ami a vízminőség megőrzését szolgálja - tájékoztatta lapunkat Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő. - Az egyik az úgynevezett biome-derciós eljárás, amely iszapfaló baktériumokkal próbálja segíteni a vízminőséget, a másik a tavaly beállított levegőztető rendszer, melyet sokan szökőkútként emlegetnek. Ezzel a Kurca vízminősége javult, a nagy melegekben sem voltak problémák. Nem volt algásodás, nem voltak békalencsék, nem volt halpusztulás sem. Abban nem tudunk előre lépni, ami a természetes vízutánpótlást jelentené, ahhoz a csongrádi vagy a bökényi duzzasztónak meg kellene épülnie. Másképpen csak gépi úton lehet a Kurcába vizet betáplálni. Ez tavaly is megtörtént, idén is szerződésünk van rá.

A polgármester elmondta, hogy a hivatal munkatársai végigmentek a Kurcán, találtak szennyező forrásokat, van olyan eset, melyet saját hatáskörben el tudnak intézni, és van olyan is, amelyben kérni kell a Környezetvédelmi Felügyelőség segítségét. Mint megtudtuk, ellenőrzésük során két olyan bebocsátási pontot jegyeztek fel, amelyek a víz minőségére negatív hatással vannak.

A termálvíz - amint azt a biológusok kimutatták - nem szennyező, hanem önálló természetű dolog. A hasznosításáról szóló előterjesztésben sok minden mellette szól. Például: az ornitológusok a termál tavon az elmúlt huszonegynéhány év alatt, amióta a tó létezik, közel 178 madárfajt figyeltek meg. Ez azt jelenti, hogy a természet integrálja önmagában a termálvizet is. Természetesen nem azokat a termálvizeket, amelyek olyan oldott anyagokat tartalmaznak, amelyek a környezetre károsak, a Szentes környéki termálvizekben ilyen típusú szénhid-rolizált, fenol- és kőolajszármazékok nem találhatók - jelentette ki a polgármester.

Az anyag a tó hasznosításának lehetőségeiről is szól. A jelenleg kialakult meder- és birtokviszonyok kapcsán ezek rövid és hosszú távú koncepciókat is tartalmaznak. Magába foglalja például a két vízrendszer, a Kurca és a termáltó összekapcsolásának lehetőségét. A polgármester tájékoztatójában kitért arra, hogy a termáltó turisztikai hasznosításához több minden kellene. Egyrészt: időközben csökkent a termálvíz használata, az Agrár Zrt. is kevesebb termálvizet használ el, mint korábban, ezért a tóba is kevesebb termálvíz kerül. Ahogy a vízszint csökkent, a nádburjánzás is erősebb lett. Igaz ugyan, hogy a nádnak jelentős szerepe van a víz megszűrésében, tisztítja azt, tehát a Kurcát igazából védi az a nádrendszer, amely a termáltóban van, ugyanakkor ez korlátozza a termáltó hasznosításának lehetőségét. Olyan védett madárfajok találhatók most már a termáltavon, amelyek nagyobb tömegben már korlátozó tényezők lehetnek. Sok olyan dolog van, amely ezt a hasznosítást rövidtávon nehézzé teszi.

Másrészt felmerült az is, hogy leengedik a tó vizét, és újra kikotorják. Ez az elképzelés a tó körül meglévő magánbirtokok miatt sem olyan egyszerű, hiszen a városnak ott már nincs földterülete. Sok olyan tényező van, amely inkább hosszú távon kínál megoldást.

A napirendi pontok között szerepel még a kistérségi turizmus fejlesztése. Itt elsősorban a termál-, a sport-, a szabadidő turizmus kérdése az, amely előtérbe kerülhet, hiszen - miként a polgármester fogalmazott - a kistérség igazából úgy tud valamilyen attrakciót nyújtani az idelátogatóknak, ha programjait megosztja a települések között. Itt említette a tanyai-, a falusi turizmust, egyes községek nevezetességeit, mint például a kastélyokat, amelyek vonzzák a látogatókat.

Nem marad le a napirendről az oktatás kérdése sem. A város iskolái ezekben a napokban tanévet zártak, ám ezzel egy időben - bizonyos témakörben - megtárgyalásra került a szeptemberi tanévkezdés is. Nem is olyan régen még arról döntött a testület, hogy a Koszta József Általános Iskolában csak 2 elsős osztály indítását engedélyezi. A mostani ülésre ismét a képviselők asztalára került a 3 elsős osztály felállításának ügye. Az indokok és érvek ismeretében a testület várhatóan rábólint a kérésre.

Tavasszal több pályázaton szerepelt eredményesen az önkormányzat. Jelenleg azok közbeszerzése zajlik. Itt szerepel az ipari park beruházása, a bölcsőde bővítése, a buszmegállók, a hajléktalan otthon, a város hosszú távú likviditási és beruházási hitelének megteremtése, a Klauzál Gábor Általános Iskola és az egész Norvég pályázat közbeszerzése.

Nyakunkon van július elseje, az áfaemelések időpontja. A Tisza Volán Zrt. máris benyújtotta kérését a helyi közlekedés jegyárainak növelésére. Az önkormányzat viszont kisebb mértékű emelést javasol, mint ahogyan azt a cég kiszámolta. S hogy mégis mennyivel drágul majd a helyi közlekedés, arról a testület dönt.

(lovas)