2009. június 26.

Büntetnek, bírságolnak

Napi rendszerességgel ellenőriznek több helyen

Már nemcsak figyelmeztetnek, hanem büntetnek is a rendőrök azokon a helyeken, ahol hónapokig csal felhívták a lakosok figyelmét arra, hogy szabálysértést követtek el. A szankcionálás pedig minimum 3 ezer forintjába kerülhet az elkövetőnek, de a feljelentés 30 ezer forintos büntetést is jelenthet. 2009-ben csak a sétálóutcán öszszesen 417 esetben intézkedtek a biciklisekkel szemben a rend őrei. 39-szer figyelmeztetés, 270 alkalommal helyszíni bírság, 108-szor szabálysértési feljelentés lett a szabálytalanság eredménye.

Gyalogos, robogós, személygépkocsis járőrökkel is naponta találkozhatunk például a Nagy Ferenc, vagy közismertebb néven a sétálóutcán. Vannak, akik örülnek jelenlétüknek, ők gyalogosan közlekednek. Viszont azok, akik biciklivel, elektromos kerékpárral, robogóval, vagy akár személygépkocsival akarják lerövidíteni átjutásukat a sportcsarnokhoz a behajtási tilalom ellenére - kikerülve ezzel például a közlekedési lámpákat -, és belefutnak az igazoltatásba, azok előbb magyarázkodnak, majd mérgelődnek. Az útrövidítés helyszíni bírság esetén 3-20 ezer, feljelentés esetén pedig 30 ezer forintjukba kerülhet.

Az érintett területre naponta küldenek ki járőröket a rendőrkapitányság közlekedési osztályvezetőjének, Nagy Jánosnak a tájékoztatása szerint. Úgy, ahogyan a Kossuth Lajos és a Kiss Zsigmond utcán is figyelik, hogy közlekednek-e a járdán biciklisek, akik közül sokan még a körforgalomnál, illetve a szabályok szerint a körforgalomban való közlekedés szabályait sem sajátították el. Balesetveszélyes például, hogy a bírósági körforgalomnál a gyalogátkelőhelyen hajtanak át, ezzel veszélyeztetve a gyalogosokat, holott az úttesten kellene közlekedniük. Ugyanez a probléma a Tesco áruháznál lévő körfogalomnál is előfordul, de a Kossuth utcai lámpás kereszteződénél is van olyan, aki biciklivel felhajt a járdára.

A bíróságnál a gépkocsival közlekedők közül is sokan áthágják a KRESZ-szabályokat. Nem tartják be az óránkénti 30 kilométeres sebességkorlátozást, és nem index-elnek, mikor ki akarnak kanyarodni a körforgalomból. Ez balesethez vezethet. A sürgősségi épülete előtt pedig sokan kerékpárútnak nézik a járdát, és nagy sebességgel haladva veszélyeztetik a gyalogosokat.

A parkolók közül is többen szabálytalankodnak, sokaknak például kényelmük többet jelent annál, hogy figyeljenek a Termál Gyógyfürdőnél lévő kijelölt rokkant parkolóhelyekre, és 50- 80 méterrel arrébb szabályosan parkoljanak. Vagy a mozgássérült megállóhelyeken parkolnak, vagy nem törődve azzal, hogy záróvonal mellett nem lehet megállni, hogy fel van festve az útburkolati jel és még közlekedési tábla is figyelmezteti a közlekedőket, ott parkolnak, várakoznak. A fürdő hátsó bejáratánál lévő rokkant feljáró használata sem tabutéma egyeseknek, akik bele sem gondolnak, hogy csak azon tudnak bejutni az épületbe a mozgássérültek. Ezt a helyet és a vonatkozó szabályok betartását is fokozottan ellenőrzik a járőrök, és ha kell büntetnek, bírságolnak, feljelentenek.

Kép és szöveg:

Cseh-Lakos