2009. május 15.

Belpolitikai következménye is lehet az EP-választásoknak

A jelentős részvétel mellett elért Fidesz-győzelem az európai parlamenti választásokon akár előrehozott országos választásokhoz is vezethet - jelentette ki Kövér László május 12-i szentesi sajtótájékoztatóján, mely után az ifjúsági házban lakossági fórumot is tartott. A Fidesz országos választmányának elnöke szeretné, ha a Fidesz legalább 12 mandátumot szerezne az EP-választásokon.

A politikus a pécsi polgármester-választási győzelemről elmondta, hogy az adott belpolitikai helyzetben a pécsi emberek részéről az eredmény világos állásfoglalás az MSZP és az SZDSZ politikájáról. És - mint hangsúlyozta - miután néhány héttel vagyunk csak az európai parlamenti választások előtt, a kampánynak pedig a derekán vagyunk, ezért nem annyira kockázatos megfogalmazni előre, hogy az EP-választások is sokkal többről fognak szólni, mint pusztán arról, hogy 22 mandátumot hogyan osztanak el a politikai pártok.

- Ennek a jelentőségét sem szabad lebecsülni, és bármennyire is messze van a mindennapi problémáinktól mindaz, ami Brüsszelben történik, de a magyar gazdaság működésére, ezen belül az agráriumra és a határon túli magyar kisebbségek életére vonatkozóan fontos döntések születnek az európai fórumokon. Tehát egyáltalán nem mindegy, hogy a Fidesz növelni tudja-e befolyását az Európai Parlamentben. Ezen túlmenően a június 7-i választás elsősorban belpolitikai jelentőségű lesz - fejtette ki Kövér László, aki szerint az előjelekből úgy tűnik, hogy maga az MSZP sem zárja ki azt a lehetőséget, hogy az EP-vá-lasztás egy idő előtti országgyűlési választáshoz vezethet. Minél többen vesznek részt az Európai Parlamenti választásokon, és minél több ember szavaz a Fidesz-KDNP választási listájára, annál több az esély arra, hogy az év második felében politikai fordulat következhet be az országban, jegyezte meg a politikus. Majd elmondta: - A döntés továbbra is az MSZP és az SZDSZ képviselői által alkotott parlamenti többség kezében van. Amíg nem döntenek úgy, hogy elég volt a kínlódásból, vagy amíg a legalább informálisan továbbra is fennálló koalícióból a megfelelő számú ember nem gondolja úgy, hogy szemben talán a többséggel, de az ellenzék oldalára áll és támogatja az előrehozott választásokat, addig bármilyen is a június 7-i eredmény, ez nem fog megtörténni.

Az is szerepet játszhat a szocialista politikusok mérlegelésében, hogy mennyien mennek el szavazni - mint mondta -, mert ha nagyarányú részvétel mellett arat győzelmet a Fidesz, akkor annak a súlyát nem lehet figyelmen kívül hagyni. Ha viszont alacsony lesz a részvétel, és a szavazási hajlandóság messze alulmúlja az öt évvel korábbit, akkor az MSZP kommunikációs szempontból ismét elkeni az eredményt, mint eddig bármilyen típusú más eredményt is - jelentette ki Kövér László, aki nem számít arra, hogy a jelenlegi 12 képviselői mandátumnál kevesebbet szerez meg a Fidesz az EP-választásokon, annak ellenére, hogy 24-ről 22-re csökkent a Magyarországra jutó helyek száma. Sőt úgy gondolja, hogy ennél jobb eredmény is születhet június 7-én.

Cs. I.