2009. május 15.

Foghíjas ellátás

Nincs önálló rendelő a hétvégi ügyelethez

Évek óta megoldatlan problémát jelent Szentesen a hétvégi fogászati ellátás, hiszen jelenleg nincs senkinek kötelezettsége arra, hogy ellássa ezt a feladatot. A Dr. Bugyi István Kórházban nem működik a járóbe-tegellátásban fogászati szakrendelés, az intézményben lévő rendelők magánpraxisok, önálló forrásból beszerzett eszközökkel.

Szükség van arra, hogy a problémára megoldást találjanak, a kérdésben megegyezik a kórház főigazgatójának, dr. Várkonyi Katalinnak és Szűcs Lajos alpolgármesternek a véleménye. Az igazgatónőtől megtudtuk, hogy a fogászati ellátás eleve nem tartozik a kórház profiljába, hiszen az az alapellátáshoz tartozik, melyet az önkormányzatnak kell biztosítani. Hétköznap szájsebészeti rendelés van az intézményben. Illetve korábban működött szájsebészeti fekvőbeteg ellátás is, de a 2007-es ágyszám leépítés kapcsán megszűnt ez az osztály, amely korábban ügyeletes rendszerben fogadott betegeket. Ma azonban ez már nincs. A fogászat pedig nem a kórház kompetenciájába tartozó ellátási forma, hanem az önkormányzathoz kapcsolódva az alapellátás részegysége. A fogászati betegellátáshoz az intézmény csupán a helyszínt biztosítja.

Jelenleg ha valakinek hétvégén fogászati panaszai jelentkeznek, akkor legközelebb Szegeden látják el. Az ügyeletet Szentesen ugyanazok a fogorvosok tudnák megoldani, akik az alapellátásban is részt vesznek, de mivel mindegyikük saját tőkéből vásárolta meg a rendeléshez szükséges eszközöket, és a fenntartásukat is maguk fedezik, így nem lenne célszerű csak egy önállóan kialakított ügyeleti rendelőben létrehozni egy sürgősségi praxist. Abban az esetben, ha ezt a járóbetegellátó szakrendelőben alakítanák ki, akkor az intézmény számára többletköltségekkel járna. Biztosítani kellene az éjszakai portaszolgálatot, az áramot és hideg időjárás esetén a fűtést is.

Szűcs Lajos alpolgármester szerint a jövőben az önkormányzat találhat megoldást a problémára, mint mondta, tud erről a gondról, s a fogászokkal is egyeztetett. - Ebben a kérdésben az a baj, hogy egyelőre nincs olyan helyünk, amit ki tudnánk úgy alakítani, hogy teljesen önálló legyen. Az orvosok privatizálták a rendelőket, és saját eszközeikkel dolgoznak. Így érthető lenne az is, ha saját műszereiket éjszakai ügyeletben nem szívesen adnák oda. Gondolkodtunk már azon, hogy erre a célra valahol kialakítunk egy önálló rendelőt. A jelenlegi gazdasági helyzetben az önkormányzat nem tudja vállalni, hogy 10-15 millió forintos beruházásban létrehozzon egy orvosi rendelőt. Ezen felül pedig fenntartási költségek is vannak - beszélt az aktuális helyzetről az alpolgármester.

Szűcs Lajos elmondta: szeretné, ha a jövő évi költségvetésben elkülönítenék erre a megfelelő összeget. És miután néhány orvosi rendelő felszabadul, mert a Vásárhelyi úton megépül egy orvosi rendelőkből álló komplexum - az előtte ott álló épületet már lebontották, az építési engedélyre várnak -, ahova átköltöznek a háziorvosok, rendelőiket pedig fel lehetne újítani, és a fogászati ügyeleti és az iskoláskorú gyermekek nőgyógyászati szakrendelése számára átalakítani. Az alpolgármester hozzátette, hogy a financiális háttér megteremtése az önkormányzat feladata, ez azonban nagy költséget jelent, hiszen az ÁNTSZ nagyon komolyan megköveteli a minimumfeltételeket.

Cseh-Lakos