2009. május 1.

Zászlók a sportcsarnok falán

Dunás Varga Zoltán gyűjteménye

Dunás Varga Zoltán április 10-én töltötte volna be a 60. életévét. Tavaly szeptemberben temettük. Lapunk, a Szentesi Élet külsősként tudta maga mögött, Zoli a sportrovatba küldte hétről hétre interjúit, tudósításait.

Nagyon szerette a sportot. Azt is mondhatnánk: a mindene volt. Benne élt. Főszurkoló, kézilabdázók, futsálos-ok hallhatták a hangját, a biztatást a mérkőzéseken. De más sportágakkal is jó barátságban élt. Ismert ember, kedves alakja volt a szentesi sportnak. Derekasan részt vett az eseményeken. Még a hobbija is a sporthoz kötődött. Különböző sportegyesületek ereklyéit gyűjtötte: zászlókat, sálakat, sapkákat.

Aztán egyszer csak a családra maradtak az ereklyék.

- Pásztor Antal keresett meg először, mondván, a családtagok beszéltek vele, és azt szeretnék, ha méltó helyre kerülne a gyűjtemény. Akkor jött az ötlet, hogy a Dr. Papp László Városi Sportcsarnok erre nagyon is alkalmas lehet. És hogy megkíséreljük az anyag válogatását, elhelyezését. Szívesen vállaltam, azon túlmenően, hogy érdekelt a dolog, Zolival mi nagyon régóta ismertük egymást, egy osztályba jártunk általános iskolába - tájékoztat Takács László sportkoordinátor, a sportcsarnok korábbi vezetője.

Alkalmas időpontot kerestek. Zoli 60. születésnapja egybeesett a nemzetközi kosárlabda tornával. Akkorra már el is készültek a kiállított anyaggal, amely az előcsarnokban látható. Takács László a megnyitón a közönség szíves figyelmébe ajánlotta az értékes gyűjteményt.

- Ez még csak egy része a zászlóknak - meséli tovább a sportember. - Tematika szerint elöl a testvérvárosok, utánuk a helyi klubok, majd a magyar bajnokság első osztályában szereplő csapatok zászlói sorakoznak. Természetesen a nemzeti és nemzetközi sportszövetségek zászlói is helyet kaptak a falon. A következő sorban pedig válogatást láthatnak az érdeklődők a hazai települések csapatainak zászlóiból. Zoli szinte minden magyar településről szerzett ilyen emléket. És vannak zászlók, amelyek később kerülnek ki a falra. Úgy tervezzük, hogy a fölső sort meghagynánk, az alsó két sort pedig cserélgetnénk. Belül is kihúztunk már egy drótot, oda is kerülhet zászló a gyűjteményből. Még nem számoltam meg, de jóval ezer fölött van a zászlók száma.

(lovas)