2009. május 1.

Francia kapcsolat

Nem mindennapi tettet hajtott végre a Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskola. Az oktatási intézmény egy 9 millió 112 ezer forintos pályázaton külföldi tanulmányi utat nyert. Ami azt jelenti, hogy 16 gyerek 2 fő tanárkísérettel öt hétre szakmai gyakorlatra mehet Franciaországba. A tanulmányi úton több szakma képviselteti magát, így: fodrász, kőműves, szerkezetlakatos, élelmiszer eladó, szobafestő és központifűtés-szerelő.

Hogyan jutottak mindehhez? Interneten találtak rá a pályázatra, majd, mint Pintér Etelka igazgatónő (képünkön) mondja, Mészáros János gyakorlati oktatásvezető segítségével nyertek is. Magyarországon egyébként 15 iskola mondhatja magát hasonlóan szerencsésnek.

Érdekessége a dolognak, hogy a Zsoldosban nem tanítanak francia nyelvet.

Odakint a szentesi, ám francia férjet választó Téli Márta pedagógus segített helyet keresni, a tanulók Észak- Franciaországban három helyszínen kollégiumban lesznek elszállásolva. A települések: Armentiéres, Genech és Villeneuve D'Asque.

A diákok jövő év február 20-án indulnak a hosszú útra. Mint hallottuk, az előkészületek már most elkezdődnek. Nagyon szigorúan veszik a programot, a kiválasztást és a felkészítést. Ami nagyon lényeges: 60 plusz 30 órás nyelvi felkészítést kapnak, és van egy lélektani felkészítés is. Lesz tábor, a strandra szeretnének bemenni három napra, ahol már nem szólalhatnak meg a gyerekek magyarul. A program minden költséget áll majd. Franciaországban lehetőséget kapnak kirándulásokra, különböző kulturális programok látogatására.

- Ez egy nagyszerű dolog! A gyerekek úgy fogják majd fel: jó iskola a miénk. Erről bizonyítványt is kapnak, három nyelven, s ha bármelyikük külföldre megy dolgozni, már előnyt jelenthet a számára - mondja az igazgatónő.

(lovas)