2009. május 1.

Lefegyverző nyílt nap

Civileknek is nyitva volt múlt pénteken a szentesi laktanya kapuja, akik sereglettek is több ezren, ahogyan az elmúlt bő egy évtizedben, amikor a 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj a műszakiak napját ünnepli.

Április 25-én elődeik hősiességére emlékeznek a műszaki katonák: 1849-ben a komáromi csatában a magyar honvédek a rendelkezésre álló hajókból, bárkákból hidat építettek a Dunán.
A nyílt nap a katonák számára nem meglepően, a civileknek annál inkább látványosságként szolgáló zászlóalj sorakozóval indult. Benkő Tibor altábornagy beszédében arra is kitért, várják a fiatalokat soraikba, a honvédség biztos megélhetést nyújt.

Az altábornagy vágta át az alakulat csapatmúzeumának avatóünnepségén a szalagot. A laktanyaudvaron is láthatott a vendégsereg valamikori fegyveresek zubbonyát viselő hagyományőrzőket. A nyílt nap látogatóinak nagy része pedig a lehetséges, majdani katonákból tevődött össze, vagyis az elmúlt évekhez hasonlóan ezúttal is rengeteg ovis és iskolás gyerek szállta meg a kaszárnyát. A lelkes gyerkőcöket, lehettek akár fiúk, lányok lenyűgözte a fegyverarzenál, és a mozgalmas bemutatók, de aki komolyabban érdeklődött, tájékoztatást is kapott a jelentkezésről. Beülhettek a vitorlázórepülőbe, felmászhattak a lánctalpasra, s megnézhették, milyen egy harci helikopter műszerfala. Mivel ezen a napon tartotta a rendőrség is nyílt napját, sátraiknál az érdeklődő fiatalok felpróbálhatták a tömegoszlató egyenruhát, maguk elé emelhették az átlátszó pajzsot, de még bilincs is csattanhatott csuklójukon.

Autós üldözést eddig csak tévében láthattak, viszont az alakulótéren most élesben figyelhették a rendőrség különleges egységének fékcsikorgásos "lefegyverző" akcióit. Akkor pedig szinte már fiesztahangulat alakult ki, amikor a tűzoltó fecskendő jó harminc méter magasból érkező vízsugara alá rohant a tömeg ejtőzni a kellemes kora nyári délelőttön.

D. J.