2009. április 10.

Kis kukta

Sonkaleves

Hozzávalók: 30 dkg nyers füstölt sonka, 50 dkg vegyes zöldség, 1 hagyma, 1 dl száraz vörösbor, 1 dl tejszín, 1 dl tejföl, 1 kk. liszt, 1 ek reszelt torma, 1 csokor petrezselyemzöld, bors, 1 mk. pástétomfűszer

A sonkát feltesszük főni, majd ha megfőtt felkockázzuk. A zöldségeket felaprítjuk, és feltesszük főni a sonkalébe a fűszerekkel együtt. Ha a zöldségek megfőttek, visszatesszük a húst a lébe, és behabarjuk a lisztes tejföllel. Tálalás előtt felforraljuk és beleöntjük a tejszínt, bort, végül megszórjuk a petrezselyemmel. Ízlés szerint tormával fogyasztjuk.

Húsvéti kalács

Hozzávalók: 1 kg liszt , 6 dl tej, 2 tojás, 3 dkg élesztő, 10 dkg porcukor, 15 dkg Ráma margarin, 10 dkg mazsola, mokkáskanál só 1 cs. vanilin cukor.Elkészítés: Kevés langyos tejben egy kanál cukorral az élesztőt megfuttatjuk, 1 tojást, 5 dkg margarint, sót, a maradék cukros tejjel az 1 kg lisztet jól kidolgozzuk (míg hólyagos nem lesz kb. 20 perc), a tésztát pihentetjük és 3 cipóba vágjuk. Kevés pihenés után kis tepsi nagyságúra kiigazítjuk és megkenjük margarinnal, melyet előzőleg 3 kanál cukorral,1 cs. vaníliás cukorral habosra kavarunk. A mazsolát megmossuk és a 3 kinyújtott tésztára elosztjuk. Utána felgöngyöljük és összefonjuk, vékonyan kizsírozott tepsibe tesszük és megkenjük felvert egész tojással. Langyos helyen kelesztjük, ha szépen megkelt, még egyszer lekenjük tojással és előmelegített sütőbe tesszük kb. 4-5 percig a felső lángon, majd tartalékon(legkisebb lángon sütjük) kb. 45 percig. Ha megsült még forrón pici cukrozott vízzel megkenjük, hogy szép fényes legyen..