2009. április 10.

Cél a fodrász világbajnokság

A Zsoldos Ferenc Középiskola és Szakiskolában régi múltra tekint vissza a fodrászszakma oktatása. Az utóbbi 10 évben mindig dobogón végeztek a középiskola diákjai az országos versenyeken, kétszer elhozták az első tíz hely mindegyikét. A versenyzői gárda zöme még mindig a lányok közül kerül ki, de fiútársuk, Kovács Lajos nemhogy nem marad el tőlük eredményességben, akár azt is bizonyíthatja: mesterfodrász a fiúkból lesz.

Márciusban két komoly megmérettetésen folytatták a sikerszériát a fodrásztanulók. A LISAP-országos versenyen Tatár Beatrix (12 oszt.) férfi divatszárítás kategóriában 2., Fári Dóra (13 o.) női divat hajvágásban 3. lett, Kovács Lajos női divat hajvágás kategóriában 1. helyezést szerzett. A 12. osztályos fiú ezen kívül a miskolci Nemzetközi Kézműves Kupán is bezsebelt két győzelmet extrém női hajvágás és a nap színe kategóriákban.

Előbb a szerkezetlakatos szakmába kóstolt bele Lajos, de rájött, az ő világa inkább a fodrászat, s a versenyzés is vonzotta. Három éve vesz részt szakmai megmérettetéseken, múlt év végén két magyar bajnoki címet is szerzett. Verseny előtt nagyjából 50 százalékosan van elképzelése, a kész művek közben alakulnak ki, melyek az ő esetében utcai viseletre készülnek. Ahogyan a hajkoronája is, ami azért nem éppen átlagos, hossza, és több színe miatt. Számára a gyakorlati helyén, illetve egy helybeli ismerősénél készül a frizura. Az extrém viseleteknél rá van bízva, mit alkot, az ízléshatáron belül.

A jó eredményekhez kreativitás és megfelelő gyakorlás kell, mondja Lajos, aki szerint a szorgalom önma-gában nem elegendő, nem mindegy, hogyan gyakorol valaki. Neki ehhez biztosítottak a remek feltételek a vásárhelyi gyakorlati helyen. Oktatója, Meszlényi Tamásné százszázalékosan támogatja Lajost, pedig a fiú saját bevallása szerint nem könnyíti meg a dolgát, hiszen önfejű, nehéz tanítvány. Emellett sokat köszönhet az iskolának, emeli ki a diák.

Nem női szakma a fodrászat, sok férfi is elindul a versenyeken, külföldön különösen sokan vannak. Míg a női fodrászok között nagy a rivalizálás, egy nő biztonságban érzi magát, ha egy férfi nyúl a hajához, véli Lajos, kinek első modellje a barátnője volt. Az osztályban rajta kívül egy fiú van, s a többi évfolyamon még néhányan. Elméleti tanárnője, Medgyesi Arnoldné a szakács szakmához hasonlítja a fodrászatot, ahol a férfiak közül kerülnek ki a mesterszakácsok. Hogy Lajos a saját területén lesz-e mesterfodrász? Azt mondja, mindenekelőtt elkezdene dolgozni, s mellette tanulmányokat folytatna, tovább képezné magát. A mestervizsgához öt év folyamatos munkaviszony is szükséges.

A diák, aki már felnőtt kategóriában is nyert országos bajnokságot, a beszélgetés végén elárulta: szponzorokat gyűjt nagy tervéhez. Ugyanis már most a jövő évi világbajnokság jár a fejében, melyen szeretne részt venni Párizsban.

D. J.