2009. április 10.

Változott a telepengedélyezés

A város honlapjáról letölthető a formanyomtatvány

Március végével megváltozott a telepengedélyezési jogszabály azoknak a vállalkozásoknak az esetében, akikre nem vonatkoznak a működési eljárásokról szóló szabályozások. Sokaknak már nincs a jövőben telepengedélyezési, csak bejelentési kötelezettségük.

A legjelentősebb változás szerint már nem a telep székhelye szerinti jegyző, hanem a kistérségi székhely szerinti település jegyzője, tehát a szentesi jegyző megbízásából a műszaki osztály végzi az elbírálást. Oda kell a kérelmeket beadni, ott veszik nyilvántartásba a telephelyeket, és a tevékenység befejezését is a szentesi polgármesteri hivatal műszaki osztályán kell bejelentetni - tájékoztatta lapunkat Czirok Jánosné.

A műszaki osztály vezetője elmondta: Alapvetően változott a jogszabály abból a szempontból is, hogy eddig kétféle tevékenységet ismert a rendelet, a telepengedély köteles és a telepengedély nélkül végezhető ipari és szolgáltató tevékenységeket. Mostmár azonban három kategória van, a telepengedély köteles, a bejelentéshez kötött, és a bejelentés és engedély nélkül végezhető tevékenységek köre.

A jogszabály szerint április 1-től bejelentés köteles például a bőr, szőrme kikészítés, a bőrruházat gyártás, a csomagolás, az egészségügyi kerámia gyártás, az egyéb bútorgyártás, az egyéb fa, parafatermék és fonottáru, valamint az egyéb kerámiatermék gyártás. Ide sorolható az irodabútor és irodagépgyártás (kivéve számítógép és perifériái), a nem veszélyes hulladékok gyűjtése és a textilszövés is. Telepengedély köteles helyett bejelentés köteles lett a raktározás, tárolás is, kivéve a mezőgazdasági termények és a mezőgazdasági vegyi termékek, a műtrágya és nitrogénvegyületek tárolása.

A rendelkezés engedélyezés szempontjából megkülönbözteti a tevékenységeket aszerint is, hogy rendezési terv szerint iparterületen helyezkedik-e el a telephely. Általában ha iparterületen helyezkedik el, akkor bejelentés köteles a tevékenység. Viszont ha nem, akkor engedélyköteles, mert meg kell vizsgálni, hogy adott övezetben egyáltalán végezhető-e az adott tevékenység, nem zavarja-e a terület eredeti rendeletetés szerinti használatát.

Az elbírálásban nem számít, hogy a kérvényező vállalkozás hány embert foglalkoztat. A telepengedély kiadásának feltétele, hogy a szakhatóságok az engedély kiadásához hozzájáruljanak, és a rendezési terv szerint a tevékenység az adott telepen végezhető legyen.

- Az eljárás hasonló az eddigiekhez, tehát értesíteni kell a telephellyel közvetlenül szomszédos ingatlanok tulajdonosait, használóit, bérlőit, társasházak esetében a közös képviselőt. Őket a helyszíni szemlére meg kell hívni, ahol elmondhatják e-setleges aggályaikat. A jegyzőnek ekkor mérlegelnie kell, hogy reálisnak látja-e az érintettek által elmondott veszélyeket vagy sem - hangsúlyozta Czirok Jánosné, aki azt is elmondta, hogy a telephely működése alatt ellenőrzésekre is számíthatnak a cégek, viszont a szakhatóságok számát csökkentette a jogszabály, ezzel leegyszerűsítve az eljárást. A szakatóságok közé az ÁNTSZ, a tűzoltóság, a környezetvédelem és bizonyos esetekben a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal tartozik, illetve a Műszaki Biztonsági Felügyelőség és a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal.

A telepengedélyezési kérelem benyújtásának hivatalos útja nem változott. A formanyomtatványt a polgármesteri hivatal honlapjáról is hamarosan le lehet tölteni, illetve a műszaki osztályon is hozzá lehet jutni. Ezt követően a megfelelő eljárási díj befizetése, és a mellékletek csatolása a következő lépés.

- Hangsúlyos, hogy a tevékenység nem kezdhető meg jogerős engedély, illetve bejelentés-köteles tevékenység esetében bejelentés nélkül. Ha ez mégis megtörténik, akkor a tevékenység folytatásának megtiltását a jegyző köteles elrendelni. A bejelentési kötelezett tevékenységek e-setében pedig a formanyomtatvány kitöltése után a jegyző tudomásul és nyilvántartásba veszi a telephelyet. Értesíti a szakhatóságokat, akik utólagos helyszíni szemlét tartanak és ha szükséges, a hiányosságok pótlását előírják. Ha a hiányosságok megszűntetése nem történik meg, akkor ideiglenesen vagy véglegesen bezárhatják a telephelyet - ismertette az eljárás menetét az osztályvezető.

Cseh-Lakos