2009. április 10.

"A Harc"-ra készen

Mint már megírtuk e hasábokon, a IX. Nemzetközi Küzdősport Fesztivál ebben az évben "A Harc" elnevezést kapja. A rendezvény ez esetben nem csak a ringben zajló küzdelmekre, hanem a fiatalok káros szenvedélyei elleni "harcra" is utal majd. A rendezvényen ringbe lép Bertók Róbert is.

Az ökölvívó magyar bajnok, kétszeres kix-boksz világbajnok sajtótájékoztató keretében elmondta: mindannyian tapasztaljuk a bennünket körülvevő fiatalok körében, hogy kevésbé sportolnak, kevesebbet mozognak, mint szükséges volna.

Beszédében kitért arra, hogy megkeressük a klubok vezetőit, és megpróbálják rábírni őket arra, hogy támogassák a fiatalok sportolási lehetőségeit, legalább a gála időpontjáig, május 30-ig ingyenesen járhassanak le az edzésekre.

Brezovai Sándor most teljes gőzzel a karate világbajnokság megrendezésén dolgozik, mégis elsőként állt a kezdeményezés mellé. Véleménye szerint a helyi sportvezetőket legalább tíz éve foglalkoztatja az a tény, hogyan lehetne becsábítani az utcán csellengő fiatalokat a sporteseményekre, edzésekre. Sok olyan káros szenvedély van a világon, Magyarországon is, amelyek a gyerekek figyelmét elviszik.

- Talán Bertók Robi generációja az, amely utolsóként úgy gondolta, hogy sportból lehet karriert építeni. Kell hozzá egy város, egy olyan városvezetés, amely felkarolja a sportolni szándékozó ifjúságot. Már az óvodákban rá kellene bírni az óvónőket, óvodapedagógusokat arra, hogy a gyerekek figyelmét próbálják a sport felé irányítani. Majd az iskolában rá kell bírni őket arra, hogy sportoljanak, és ne az utcán való csellengés, cigarettázás, alkoholfogyasztás, esetleg kábítószerezés foglalkoztassa őket.

- Sikerült karriert csinálnom - folytatta az ismert sportember. - És ha el tudtam jutni oda, hogy egy 30 ezres városból a világ legnagyobb karateversenyét prezentálom a sportarénában októberben, akkor lehet álmodni. A mai gyerekeknek a legnagyobb gondja, hogy nem mernek álmodni. Ez a klubedző egyik feladata is. 17 éves tanítványommal, Lantos Lehellel, Bagi Alexandrával és a fiammal Brezovai Botonddal elhatároztuk, hogy elmegyünk japán legnagyobb gyermek karatever-senyére. 1200 induló közül két harmadik helyet szereztünk! Igen, lehet a sportból karriert csinálni. Vannak neves és sikeres sportolóink. Ma még nem igazán működik a klubedzők és a testnevelő tanárok között egy ilyen fúzió.

Tomcsányi Ferenc, a Sportközpont igazgatója is szimpatikusnak tartja a kezdeményezést, intézményvezetőként támogatja a dolgot. Garai Imre, a Kinizsi Sportegyesület elnöke, aki korábban rendőrként is foglalkozott e témakörrel, elmondta: sok programot szerveztek azért, hogy a fiataloknak valamiféle alternatívát biztosítsanak azért, hogy ne az utcán töltsék haszontalanul szabadidejüket.

- Ha a fiataloknak nem tudunk olyan példaképeket adni, akire föl kell neki nézni, akkor keres magának - jelentette ki az elnök. - Legtöbbször a bűnözők képeit. Akik a semmittevésből, semmi tevékenységgel, ügyeskedésből, mindenféle álságos dologgal nagy pénzeket keresnek. A pozitív emberi tulajdonságokat mindenképpen fejleszteni kell. Szentesre olimpiai és világbajnokok jönnek, és meg tudunk jelenni a gyerekekkel, érdemes őket követni, példaként említeni. Amikor különböző felméréseket készítettünk, ezelőtt 15-20 évvel kiderült, hogy az általános iskolások felső osztályaiban teljesen természetes az alkoholfogyasztás, a cigarettázás. Volt olyan 15 éves gyerek, aki 30 fajta kábítószert föl tudott sorolni. Ha nem tudunk példát mutatni, célt adni, akkor a fiatalokat kiengedjük a kezünkből. Ha kiengedjük, akkor oda a lesz a jövőnk. Ha oda lesz a jövőnk, akkor mi lesz a gyerekeinkkel, az unokáinkkal, az ő utódjaikkal!

Lovas József