2009. április 10.

Robogók a rendőrségnek

A rendőrség munkájáról korábban már olvashattak e-hasábokon. Az önkormányzat képviselő-testülete március végi ülésén vette napirendre a beszámolót. Az anyag tárgyalásakor Ollai Istvánné arra hívta fel a figyelmet, hogy a kiséri városrészben gyakoriak a besurranó lopások és egyéb bűncselekmények. Kitépik a járókelők kezéből táskáikat. (Mint hallhattuk az elkövető már börtönben ül.) A képviselő asszony azt kérte, hogy körzetébe több gyalogos járőrt küldjön a rendőrkapitány. Ehhez többen csatlakoztak, miként a Pálmások Szövetsége is szükségesnek látja a gyalogos járőrözést. Elhangzott: A rendőrök személyes jelenléte az utcán növelné az emberek biztonságérzetét, javítaná a közrendet. Ugyanakkor az igazoltató, intézkedő rendőröktől időnként a tapasztalhatónál udvariasabb, kevésbé arrogáns magatartást várnának el. Móróné Tulipán Edit a tanyák között is kérte a járőrözést, valamint azt, hogy az Ipartelepi úton szűrjék ki a gyorshajtókat. Földvári Nagy István nyugalmazott rendőrkapitány arra emlékeztette a jelenlévőket, hogy néhány év alatt 20 fővel csökkent a rendőri állomány Szentesen, az ő hiányuk érzékelhető az utcákon. Az állam pénzének a fogyása elfogyasztotta az utcáról a rendőröket is. Nincs annyi, hogy az adott 24 órában minden frekventált helyen megjelenjen. Baranyi Imre azt javasolta, hogy az önkormányzat vásároljon két robogót a rendőrségnek. A forrás biztosítását szavazatával megerősítette a testület.

A felvetésre, miszerint növekedtek a helyszíni bírságolások, a rendőrkapitány úgy válaszolt: nem vagyunk jogkövetők. Kijelentette: tudja, hogy a Koszta iskolához is kellene rendőr reggelente, de minden oktatási intézménynél nem tudnak jelen lenni. A társszervekkel megpróbálják úgy szervezni a szolgálatot, hogy oda is jusson ember. A bíróságnál minden reggel jelen vannak. Elmondta, hogy az úgynevezett iskolarendőr programot tavaly indították el, azzal a céllal, hogy legyen állandó kontaktus az intézményben, ha történik valami, lehessen kihez fordulni az ügyben. A kijelölt rendőr látja el az iskolákban a Dada-, az ellenszer-, valamint a drogprevenciós programokban foglaltakat, a megelőző tevékenységet. Mi indokolta a lőfegyverek számának növekedését? Számos esetben az önvédelem szerepel a kérelmek mögött.

Hornyik László arra panaszkodott, hogy a járőrök olykor gépkocsival is behajtanak a sétálóutcába. Balogh-Szabó Imre rendőrkapitány erre azt felelte, feltehetően célzott feladattal mentek be, de ki fogja vizsgálni a panaszt.

Móra József a kereskedelmi bizottság nevében kérte, hogy a rendőrség, a mentőszolgálat, valamint a tűzoltóság központi számait, az információs rendszert úgy alakítsák át, hogy a helyi hívásoknál helyben vegyék fel a telefont. Mint mondta, a probléma ott keletkezik, amikor a mobiltelefonján valaki a százassal kezdődő számokat hívja, akkor Békéscsaba, Szeged, Kecskemét jelentkezik be, attól függően, melyik cellában tartózkodik. Az adott helyen a keresgéléssel időt veszítünk. Ezt jogosnak tartja a kapitány. Elmondta, van egy 20-as szám, amely a helyi kapitányságon csörög, a nap 24 órájában elérhető. Ez a Szentesi Rendőrkapitányság esetében a következő: 20/428-6154.