2009. április 10.

Az útépítések éve

Százmillió forintos program keretében korszerűsítik a város útjait idén. A rekonstrukciós munkák keretében 25 ezer négyzetméteres útfelület kap új aszfaltréteget, egyes területeken szélesítik is a közlekedési felületeket. A beruházás felét pályázati forrás, felét önkormányzati önerő fedezi.

Az útépítések évének nevezte a 2009-es esztendőt Szirbik Imre polgármester, országgyűlési képviselő, aki a beruházásokról elmondta, hogy a fejlesztési lehetőségre a város még tavaly pályázott, de idén valósul meg a rekonstrukció. A gazdaság motorját, ereit jelentik az utak, amelyeken a szállítás és a közlekedés zajlik. Ugyan-akkor az építési periódusban a környező utcákban lakóknak átmeneti kényelmetlenséggel kell számolniuk.

A munkálatok egy része már folyamatban van. Ezek közé tartozik a Tisza-híd felújítása, a Szentest Szegvárral összekötő út felújítása, melyet most az Elkerülő út és a szegvári sorompó közti szakaszon végeznek el. A tervek szerint ez még áprilisban közlekedésre alkalmas állapotba kerül. Az Elkerülő út és a berekháti sorompó közötti egy kilométeres szakasz rekonstrukcióját célzó pályázat jelenleg elbírálás alatt áll.

Tavaly elkészült, de még műszakilag nem adták át a Tóth-tanyai utat, melyek célja, hogy a közlekedési és kereskedelmi területet feltárja és a város északi részét közvetlenül összekösse az elkerülő úttal, valamint tehermentesítse a városközpontot.

Kivitelezés alatt áll a Vecseri-foki út is, amely biztosítja majd a ligeti sportuszoda közvetlen elérését és azoknak a területeknek a feltárását, amelyet később idegenforgalmi fejlesztésre szán az önkormányzat. A beruházás eredményeként a strand bejáratát a jövő évtől áthelyezik, valamint mintegy 150 parkolóhely kialakításával tehermentesítik a ligetet, és a természetvédelmi területről kitiltják a járműveket.

Most kezdődött el az útpadkák és kiemelt szegélyek rendbe hozása is, mintegy 20 millió forintos értékben. Ez nem volt pályázható, de az önkormányzat a munkálatokat finanszírozza komplett kiadásként. A legnagyobb munkát a kertvárosban végzik. A projekt kivitelezője, a kiskunhalasi Duna-Aszfalt Kft., amely közbeszerzési eljáráson szerezte meg a tendert.

A kertvárosban a Honvéd utcát teljesen felújítják, a Drahos utcától a körforgalomig. Itt a teljes útszakaszt 6 méterre szélesítik, és két oldalt ellátják süllyesztett szegéllyel, de a fekvőrendőrök is megmaradnak. 15 centiméter vastag nemes padkát is kiépítenek, amely biztosítja majd, hogy a nagyobb járművek lehúzódáskor ne roncsolják az út szélét.

Jelentős útfelújítást végeznek a városközpontban is, a Kossuth Lajos és Arany János utca közötti szakaszon megújul a Klauzál utca burkolata. Munkálatok folynak az Esze Tamás utcában, és a volt KGST-piac és az evangélikus temető közötti Sopron sor rekonstrukciójára is sor kerül. A József Attila utca és környéke is érintett terület a programban. Itt az aszfaltozás előtt felújítják a távhővezetéket, mely azért is fontos feladat, mert az önkormányzat kikötötte, hogy ahol most elvégzik az útjavítást, ott 5 évig csak katasztrófahelyzetben lehet a burkolatot megbontani. A Kossuth utca déli oldalának teljes lakóterületi felújítása csak július elejére készül el, a többi feladatot elvégzik már május végére, a műszaki ellenőrzést végző Usztrunul Mérnöki Kft. ügyvezetője, Usztrunul Károly tájékoztatása szerint.

Cseh-Lakos