2009. február 20.

Válogatott dzsúdósok

Serdülő Országos Egyéni Bajnok Máté Dániel
3. helyezett, mellette Valkai Béla
Mindketten a Pollák DSE versenyzői

Megtartotta éves közgyűlését a Pollák Diák Sportegyesület Judo Szakosztálya. Kalydy Zoltán elnök beszámolójában kitért a kiemelkedő eredményekre. Mint megtudtuk, az egyesület eredményes évet zárt, versenyzői a 2008-as esztendőben 64 olimpiai pontot szereztek. Ide számolják az olimpiai sportágaknál a hivatalos magyar bajnokságokon elért eredményeket.

Ami az olimpiai pontokat illeti, 2001-ben 9, 2002-ben 10, 2003-ban 16, 2004-ben 18, 2005-ben 30, 2006-ban 33 (ebben az évben választották meg Kalydy Zoltánt az "Év edzőjének"), 2007-ben 36 pontot teljesítettek. Ez utóbbinak majdhogy a dupláját érték el tavaly. És mindezt kevés versenyzővel - mondja az elnök, aki nem tagadja, büszke versenyzőire.

A cselgáncs edzéseket huszonegynéhányan látogatják, ebből 12-14-en versenyszerűen űzik a sportot, a szövetségnél befizetik a tagdíjukat. A tavalyi évben a serdülő világkupán Kalydy Patrícia 2., Gila Nóra 3. helyezést ért el, ami jelentős eredménynek számít a sportágban. A két sportoló az idén válogatóversenyeken vesz részt, és az ifjúsági Eb-re is készülnek. Az első válogatót Patrícia nyerte, Nóra 3. lett. Mindketten '94-es születésűek, és az edző szerint keményen dolgoznak a bajnokságért. A fiúk közül Máté Dániel serdülő magyar bajnok válogatott lett, mellette a serdülő világkupára esélyes szereplő lehet Valkai Béla, aki 3. lett a magyar bajnokságon, a diákolimpiát pedig megnyerte. Ők '95-ös születésűek.

Az eredményességi listán az egyesület a középmezőny felső részén helyezkedik el. Olyan nagy klubok, mint az UTE, a BHSE, vagy a Paks mögött egy-két megyeközpont, mint például Miskolc, Pécs, Győr, Békéscsaba, Szolnok, Eger judo egyesületeit megelőzik. A Magyar Judó Szövetség évkönyve alapján 2001-ben 85 pontszerző klub közül a 38., 2002-ben 90 közül a 39., 2003-ban 83 közül a 40., 2005-ben a 90-ből a 42., 2006-ban 81-ből a 31., 2007-ben 85-ből a 32. helyet szerezték meg. A tavalyi rangsorral a klub még nem rendelkezik.

- Egész évben nagyon keményen dolgoztunk, sok versenyen vettünk részt, úgy gondolom, nem érdemtelenül mentek el a gyerekek a versenyekre. Kimagasló közülük a Ferrari és a Den-Helder-i. A nemzetközi versenyeken nagyon komoly létszám indul el, általában 28-30 ország képviselteti magát.

A kérdésre, hogy mégis kiket emelne ki, így válaszol:

- A juniorok, ifik, serdülők már felkészültebbek. Nagy a teher rajtuk, magasra van állítva a mérce, de kell is, hiszen másképp nem jönnének az eredmények. A Pollák tornatermében készülünk, hétfőtől péntekig mindennap van edzés. Befektetett munka nélkül nem jön az eredmény. A tehetség csak egy része az eredményességnek, és nem mindig a legtehetségesebbek érik el a legjobb eredményeket. Akarat és munka, ez a kettő nagyon fontos a sportban, és hozzá jön az észbeli képesség - mondja az elnök. Majd azon kesereg, hogy a gyerekek más városokban keresik a lehetőséget a továbbtanulásban, az UTE-val és a Pakssal lehet ugyan szerződést kötni, ám a fővárosba nem szívesen engedi el őket, egyrészt a közbiztonság miatt. Félti a versenyzőit.

- A közel, 3,3 milliós költségvetésünkből a többségét a városi és a megyei önkormányzat adta, a többit a szponzorok, barátok. Annak örülök, hogy a sportban még mindig megférnek a különböző politikai irányzatok. Félek, ebben a gazdasági válsággal tarkított nehéz helyzetben kevesebb lesz. Az eredményességgel a klub terhei is növekednek, hiszen a külföldi versenyekhez is hozzá kell járulnia a klubnak - fejezte be Kalydy Zoltán.

(lovas)