2009. február 20.

Történelmek vannak.

Kácsor Zsolt a könyvbemutatón egykori tanárával,
dr. Szabó János Józseffel

Kácsor Zsolt Barbarus című kötetének bemutatójára sokan gyűltek össze a városi könyvtárban. Az író-olvasó találkozón a szerzővel Posz-ler György középiskolai tanár és dr. Szabó János József beszélgetett, utóbbi révén került szentesi közönség elé az egyébként egri fiatalember. A régész-muzeológus egy anekdotával bizonygatta, hogy a történész végzettségű Kácsor Zsolt már egri főiskolásként, az ő tanítványaként jelét adta, vinni fogja valamire író emberként.

Az érdeklődők megtudhatták a szerzőről, hogy 1990 óta újságíró, 9 éve a Népszabadság debreceni tudósítója. A szépírás azonban előbb volt.

A könyv, amiről szó van, a Kácsor család apáról-fiúra húzódó történetén keresztül mintegy 2000 évet ölel át. Tulajdonképpen a magyar történelmet láttatja alig 300 oldalon, Krisztus keresztre feszítésének napjától, amikor Pannóniában is így végzi az első szereplő. A könyv borítóján olvasható, hogy egyik méltatója, Spiró György író anti-családregénynek aposz-trofálta, ezt azóta a szerző is előszeretettel használja műve meghatározására. Valóban nincsenek benne pozitív hősök. Hol durva pogányok, hol léha költők bukkannak fel, s valahogy mindenki lázad az aktuális rendszer ellen, s mindenki bevégzi. Mindezt élvezetes stílusban tálalja az író, aki a történelmi színtereken szépirodalmi eszközöket is elővesz, de azt nem árulta el, mi a fikció, mi a valóság. Mindenesetre alkotásának találtak előképeit a jelenlévő olvasók, ilyen például Az ember tragédiája. Kácsor állítása szerint írás közben eszébe sem jutott Madách klasszikusa.

A szerző véleménye szerint nem történelem van magában, hanem történelmek, hiszen különböző korok másként értékelnek egy-egy korszakot, eseményt. Példának hozta '56-ot, amiről 33 évig nem azt tanították, amit ma, de a jó kurucok-rossz labancok mítoszát is eloszlatta.

A Barbarus az elsőként megjelent könyve, de már vannak más történetei is papírra vetve, illetve készülőben. Ilyen a Szent István életéről szóló regénye, de elkészült pár fejezettel a "rettenetes" Vlagyimirről is. Ez egy, a Terror Házában is látható fekete autó, melynek hátsó ülésén játszódik Ká-csor Zsolt újabb érdekes megközelítésű történelmi regénye.

D. J.