2009. február 20.

Az önkormányzat segíti a vállalkozásokat

A polgármesteri hivatalban Szirbik Imre polgármester sajtótájékoztatót tartott február 11-én, melynek témája az volt, hogy az önkormányzat hogyan tudja segíteni a helyi vállalkozásokat a gazdasági válság idején. A találkozón két szentesi cég is képviseltette magát, a Piramis és a HK Ceram, akik beszéltek saját tapasztalataikról is.

A Piramis Lakástextil és Méteráru Üzlet képviselői beszámoltak a tapasztalható visszaesésről, mely részben a multinacionális cégek megjelenésének, másrészt a vásárlási szokások változásának köszönhető. Kijelentették, hogy a Piramis nyitott a megoldások keresésére, a megváltozott követelményekkel való lépéstartásra. Majd hozzátették, hogy az önkormányzatot korrekt partnernek tartják törekvésükben.

A másik jelen levő cég a HK Ceram kerámiaipari cég volt, mely a kereskedelem mellett ipari tevékenységet is folytat (tetőcserépgyártás). Fő piacuk Európa, 100 százalékban exportra termelnek. A gazdasági válság ebben az iparágban is érezhető, hiszen európai projektek maradtak el vagy lettek elodázva, és a számítások szerint 40 százalékos forgalom-visszaesés várható. A cég a fejlesztéseket és a munkahelyek megőrzése érdekében kiírt pályázatokat tartja leginkább szem előtt, de létszámbővítést és új beruházást is tervez.

Szirbik Imre kifejtette, hogy az önkormányzat és a vállalkozások között sokszínű az együttműködés, szinte minden vállalat esetében egyéni. Szerinte fontos a piaci lehetőségek tágítása és a már működő piac segítése, valamint a helyi kapacitások növelése. Ahogy elmondta, az önkormányzat többféle módon is segíti a helyi vállalkozásokat. Egyrészt 2,5 millió forint forgalom alatt a vállalkozás mentes az iparűzési adó alól, mely körülbelül 1500 kisvállalkozót tesz adómentessé, és körülbelül 2,5 millió forint bevételkiesést jelent az önkormányzatnak. Azoknál a fejlesztéseknél, ahol az építési munkát szentesi vállalkozóval végeztetik, 95 százalékot is elérő adókedvezményt biztosít a vállalkozásnak az építményadóban, mely az országban egyedülálló. Az ipari parkban letelepülő vállalkozó a létesített munkahelyek arányában a telekárból kedvezményekben részesül, illetve a pályázatoknál, akik önkormányzati ingatlant vesznek igénybe, azok számíthatnak az önkormányzat segítségére az önerő megteremtésénél.

Szirbik Imre arról is szólt, hogy Szentesen közel 3 ezer vállalkozás működik, és minden területen más hatásai érezhetők a gazdasági válságnak. Az idei költségvetésben 3-5 százalékos viszszaeséssel számoltak 2008-hoz képest, mert nem lehetett biztos adóbevételekkel számolni, de 7-8 százalékos csökkenésig megvan a forgatókönyv a hiánypótlásra, így csak nagyobb mértékű viszszaesés esetén lehet probléma. Ezt már nem fedezné a képzett tartalék összege, s át kellene gondolni a költségvetést.