2009. február 20.

Megbecsülést a véradóknak

A tűzoltóknak a laktanyában is van lehetőségük a véradásra

A Dr. Bugyi István Kórház vérellátó osztályán a véradás helyzetéről és a véradók jutalmazásáról tartott tájékoztatót a kórház, a város és a vöröskereszt területi szervezetének vezetése. Mint kiderült, a véradók önzetlenségének megbecsülése ma nem kielégítő, segítségükre van azonban az önkormányzat és a Hun-gerit Zrt., fürdőbelépővel és ajándékcsomaggal.

A vérmennyiség 20-30 százalékkal esett vissza, kezdte kicsit szomorkás hangulatú beszámolóját Kispál Mihály főorvos. Manapság a megtöbbszörözött munka sem biztosít elegendő vért, a főorvos egy példával is szolgált ennek érzékeltetésére. A '70-es években elég volt egy kiszállás, s egy benti véradás, amivel 2300-2400 liter vért sikerült összegyűjteni éves szinten. Ma ahhoz, hogy ennek a menynyiségnek a kétharmadát megkapják, szinte naponta ki kell szállniuk. Ráadásul, míg 2006-ban 4 ezer egység vérre volt szükség, múlt évben ez már 250-nel több volt.

A dél-alföldi régióról kedvezőbb képet festett, hiszen, mint mondta, az országban az élen van az itteni véradó mozgalom. - Ebben a kórházban nem vagyunk hozzászokva ahhoz, hogy ha valaki befekszik, napokat kelljen várnia műtétjére. De előbb-utóbb ez lesz, mert nem növekszik a véradók társadalmi megbecsültsége, s már nem olyan nagy a lelkesedés, mint volt. Igaz, van pár formája a megbecsülésüknek, de ez ma már nem elég - fogalmazott Kispál doktor.

Szirbik Imre polgármester, aki már aktív véradónak számít, arról beszélt: a helyi mozgalomnak éppen az a motorja, hogy aki nyújtja a karját, annak nem az számít, mit kap érte, hanem tudja, lehet, hogy egyszer a gyere-kének, unokájának, vagy neki lesz szüksége vérre. Ez az emberség viszi tovább a véradó mozgalmat, mely a '80-as években az országban elsőként nálunk jött létre. Azonban a véradók elismeréseként a sportközpont élményparkjába térítésmentes belépőt ad a város mindegyiküknek, így történt ez a mostani eseményen is, a polgármester hatezer dara bot nyújtott át a jegyekből Kispál Mihálynak.

Dr. Molnár Gyula (ké-pünkön), a területi vöröskereszt elnöke is megköszönte a felajánlók nagylelkűségét, Szirbik Imrének személyes példamutatásáért, s a Hungerit vezérigazgatójának, Magyar Józsefnek, aki a fürdőjegy mellé csomaggal is kedveskedik a véradóknak. Elmondta azt is: a március 6-i, legközelebbi ünnepségükön 240 kiváló véradó társukat fogják köszönteni.

Mintegy tízfős tűzoltó csapat is érkezett az állomásra Kajtár István vezetésével. A parancsnoktól megtudtuk: az alakulatnál rendszeresen adnak vért, 3 éve már kint a laktanyában is van rá lehetőségük, hiszen az állomás munkatársai készségesen kivonulnak. De előfordul, hogy soron kívül itt, a helyszínen is megjelennek tűzoltók, hogy a vénájukat nyújtsák, ha szükség van rá. Kajtár most 28 véradásnál jár, ám van olyan a kollégái között, aki már több mint 40-szer adott vért.

(darók)