2009. február 6.

Kis kukta

Csongrádi tepsis csirke

Hozzávalók: Kb. 1,30 kg-os csirke, 1 kg burgonya, 4 keménytojás, 2 dl tejföl, 10 dkg füstölt szalonna, 4-4 paradicsom és paprika, só. A bundázáshoz liszt, tojás, a sütéshez olaj.

Elkészítése: A csirkét nyolcfelé vágjuk és besózzuk. A darabokat lisztbe és felvert tojásba forgatjuk, majd bő, forró olajban kisütjük. A burgonyát héjában sós vízben megfőzzük, meghámozzuk, majd karikákra vágjuk. Hasonlóan karikákra vágjuk a tojásokat, paradicsomot, paprikát. 5 dkg apróra vágott szalonnát ropogósra sütünk, zsírjával kikenünk egy tűzálló tálat, majd egy réteg burgonyakarikával kibéleljük. A zöldpaprika-paradicsom szeletekkel befedjük, és a tejföl felével meglocsoljuk. Ezután a megsütött csirkedarabokat sorban rárakjuk, majd befedjük tojáskarikákkal és a maradék paradicsom-paprika szeletekkel. A tetejére fektetjük a maradék szalonnaszeleteket, a megmaradt burgonyát és leöntjük a tejföllel. Szép pirosra sütjük.

Kakaós csiga

Hozzávalók 4 személyre, a tésztához: 40 dkg liszt, 2 tojássárga, 1 élesztő, 4 dkg vaj, 4 dkg cukor, 2,5 dl langyos tej az élesztő felfuttatásához + egy pici cukor, 1 csipet só.

A töltelékhez: 14 dkg porcukor + 2 csomag vaníliás cukor, 10-15 dkg vaj, 3-4 teáskanál kakaó (Mozart).

Elkészítése: A tészta hozzávalóit a tejben felfuttatott élesztővel összegyúrjuk, dagasztjuk, majd 3/4 órát meleg helyen kelesztjük. Amikor megkelt, ujjnyi vastagra nyújtjuk, négyzet alakúra. Megkenjük a töltelékkel (ennek hozzávalóit egyszerűen addig keverjük, amíg kenhető-habos lesz), feltekerjük és éles késsel 3 cm széles karikákat vágunk belőle. Egy közepes nagyságú, magas peremű tepsibe sütőpapírt teszünk, és a csigákat egymástól 2 cm távolságra helyezzük el. A tetejüket tojássárgával megkenjük és 1/2 óráig kelesztjük. Ez idő alatt a csigák öszszenőnek. Előmelegített sütőbe tesszük és közepes lángon sütjük. Amikor a tetejük pirosra sült, az egészet meglocsoljuk 2 dl meleg tejszínnel, amit 5 dkg cukorral édesítünk. Végül 10 percig takarékon sütjük, ettől lesz foszlós. Langyosan tálaljuk.