2009. február 6.

Hat perc alatt fogták el a rablókat

Két halálos kimenetelű baleset is történt az elmúlt napokban városunk közelében. Január 27-én, a délelőtti órákban, a Nagymá-gocs és Székkutas közötti 4405-ös jelzésű úton, az orosházi útkereszteződés előtt mintegy 900 méterre egy szegedi, 27 esztendős férfi által vezetett Audi eddig ismeretlen okból - egyenes útszakaszon - áttért a menetirány szerinti baloldalra, majd az út szélén álló fának csapódott. A gépjármű vezetője súlyos sérüléseket szenvedett, míg a mellette ülő 25 éves, szintén szegedi lakost mentőhelikopterrel szállították a megyeszékhelyre, az újklinikára. Az utas fejsérülései azonban olyan súlyosak voltak, hogy még aznap elhunyt.

Február 2-án, délelőtt 10 óra 20 perc körül egy Suzuki személygépkocsi 32 esztendős vezetője, egy szentesi hölgy ütközött fának a Szentes-Magyartés közötti, 4516-os jelzésű úton, egy enyhe ívű kanyar után. Az autó eddig ismeretlen okból tért át a menetirány szerinti baloldalra, ahol aztán a baleset történt. Az ütközés olyan erejű volt, hogy a sofőr a helyszínen belehalt sérüléseibe. Mindkét baleset körülményeit szakértők bevonásával vizsgálja a rendőrség.

Hat perc alatt fogták el azt a három, símaszkot viselő rablót, akik az elmúlt héten csütörtökön a Kis-érben lévő videótékába mentek be az esti órákban, majd az ott lévő alkalmazottat késsel megfenyegették, és a bevétel átadására kényszerítették. A rendőrség munkatársai két perccel a bejelentést követően a helyszínen voltak, négy perccel később pedig elfogták a három gyanúsítottat, akik addigra már megszabadultak az álarcuktól és a késtől is, illetve az elvitt 88 ezer forint egy része is előkerült. Hogy ennyi idő alatt hová tűnt a teljes öszszeg, azt egyelőre vizsgálják. A három elkövetőből ketten beismerő vallomást tettek, a harmadik elkövető még tagadja tettét. Ettől függetlenül mindhármójukat őrizetbe vették, később pedig a bíróság elrendelte előzetes letartóztatásukat. A tettesek ellen csoportosan elkövetett rablás miatt indult eljárás, amiért 5-10 évig terjedő szabadságvesztéssel is büntethetők.

Két szentesi férfit igazoltattak a rendőrök január 28-án, akik ellen korábban már többször indult büntetőeljárás kábítószerrel való visszaélés miatt. A rendőrök most is találtak "anyagot" náluk, ezért újabb eljárás indult ellenük.

500 ezer forintot loptak el egy idős személy otthonából a Bercsényi utcában február 2-án. Az elkövetők gyakorlatilag akadálytalanul sétáltak be a nyitott házba, majd felmarkolták a több százezres összeget és távoztak a helyszínről. Az ilyen bűncselekményekben, ha az elkövetőt később el is fogják a rendőrök, a pénz a legritkább esetben kerül elő.

H. V.