2009. február 6.

Bizottságok az önkormányzatban

El lehet mondani, hogy Móra József elnöksége alatt működik a leghosszabb nevű bizottság az önkormányzatban. A több feladatot ellátó grémium összetétele (3-3 szocialista, illetve Fidesz frakcióból, és 1 független tagból áll) lényegében a képviselő-testület felállását tükrözi vissza. És ami nagyon fontos, a tagság kiváló együttműködésről tesz tanúbizonyságot a munkában, szögezi le az elnök. A bizottság hatáskörébe utalt előterjesztéseket minden alkalommal megtárgyalják.

A kereskedelmi, mezőgazdasági, idegenforgalmi, és külügyi kapcsolatok bizottságában nagyobb részt az idegenforgalommal való előterjesztések kerültek mostanában a képviselők elé. Ilyen a város idegenforgalmi programja, amit már korábban megalkotott a testület. Elkészült az idegenforgalmi koncepció, tárgyalták a Széchenyi liget középtávú fejlesztési tervét, melyet a testület elfogadott. A kereskedelmi tárgyú előterjesztések ritkábbak, általában az év végi díjmegállapításról szólnak, ilyen például a közterület-használat ügye.

A mezőgazdaság vonatkozásában az önkormányzat vagyonhasznosításával kapcsolatos mezőgazasági jellegű területek problematikája kerül általában a bizottság elé, mint például az állattartási ügyek. Nagyon komoly egyeztetések árán született meg 2005-ben a város állattartási rendelete. A külügyi ügyekben a testvérvárosi programegyeztetések, testvérvárosi együttműködési megállapodások karbantartása, aktuális módosítása a grémium feladata, sorolja az elnök.

A kereskedelemre terelődik a szó. Multinacionális cégek, helyi boltosok kemény harcára. Móra József a következőképpen vélekedik erről:

- Szentes nem tudja lezárni a város útjait az ideérkező multik elől. Ezzel sajátos módon lehet felvenni a kiskereskedőknek a versenyt. A multikban, ha azt nézzük, egyáltalában nem, vagy alig találkozik a vevő az eladóval, nincs, aki az árut ajánlja, saját ízlése szerint maga válogatja ki mindazt, ami szükséges. A kiskereskedelemben emberarcúvá válik az egész, van, ahol a vevő és az eladó ismerik egymást és az ízlését. A multik nagyon komoly marketingmunkával célozzák meg a vásárlói köröket. Ideköltözésük színesíti a város életét, többen jönnek a környező kistelepülésekről, már az is sokat jelent, ha a vásárlás mellett néhány órát eltölt a városban is. Ugyanakkor hozzá kell tenni a dologhoz azt is, hogy a napi bevásárlásaikat nem hiszem, hogy a multik-ban intézik el az emberek.

- Mezőgazdaság, folytatom tovább.

- Úgy gondolom, hogy az önkormányzatnak nem az a feladata, hogy különféle módon beavatkozzon a gazdasági szereplők életébe. Ha-nem lehetővé tegye azt, hogy ők tudjanak az önkormányzat által felkínált lehetőségekkel élni. A közös pályázatokra gondolok itt elsősorban. A Hungerit és a Négy Mancs közötti vitában az önkormányzat mindent megpróbált, hogy elősegítse a megegyezést. Nem sikerült. A város számára fontos az, hogy az itt lévő mezőgazdasági vállalkozások továbbra is életképesek legyenek. A talpunk alatt kincs van. Igen, de nem szabad elfelejteni, hogy mi ezt a kincset az unokáinktól kaptuk kölcsön. Ezt meg kell becsülni, takarékosan kell vele gazdálkodni. Itt a termálvíz, amelynek a hasznosítása nagyon fontos. Ha jól végiggondoljuk, korábban a mezőgazdaság olyan önfenntartó rendszer volt, ahol mindennek megvolt a maga helye a paraszti gazdaságokban, semmi sem veszhetett kárba. Minden természetközeli volt.

- A város nem panaszkodhat a külföldi kapcsolatok terén sem.

- Azok a kulturális és sportkapcsolatok, melyeket korábban a város menedzselt, azokat mára a civil szféra egyéni formában képviseli. Gondoljunk csak bele, a Sankt Augustini pünkösdi tornákra a helyi sportegyesület önállóan, nem a városra hagyatkozva utazik el. Lengyel, finn, spanyol, német, szerb, izraeli, román városokkal épített ki Szentes együttműködő kapcsolatot. Ezek fontosak, itt már családok, emberek között alakul ki baráti jó kapcsolat. Meggyőződésem, nem a két városnak kell testvérnek lenni, hanem a város polgárainak kell egymással közösséget vállalni.

- Mind többet foglalkozunk az idegenforgalommal. Miként vélekedik a kérdésről?

- Az idegenforgalomban a város kínálatát lehet bővíteni, a település mindent megtesz azért, hogy biztosítsa a keretfeltételeket. Pályázatokon veszünk részt, Csongráddal közösen megpróbálunk olyan háttérintézményeket fölállítani, ami a turizmusnak elengedhetetlen feltétele.

Lovas József