2009. február 6.

Eltitkolt szerelmi öngyilkosság

Százhúsz éve történt - Rudolf trónörökös rejtélyes halála

1889. január utolsó napján szenzációs hírt röppentettek fel a hazai és külföldi újságok: Rudolf trónörökös meghalt! Ferenc József osztrák császár és magyar király egyetlen fia, aki csak néhány hónapja töltötte be 30. életévét, rendkívül nagy népszerűségnek örvendett Magyarországon, akárcsak édesanyja, Erzsébet királyné. Rudolf volt a magyar korona várományosa, s köztudott dolognak számított, hogy szimpátiával viseltetik a magyar nemzet iránt. Őszinte érdeklődését jelezte, hogy kiválóan megtanult magyarul, jól ismerte a magyar irodalmat, történelmet, festészetet és zenét, továbbá behatóan megismerkedett a magyar közjoggal. Jó kapcsolatokat ápolt a magyarországi vezető körökkel, amelyek viszonzásként 1878-ban a Magyar Tudományos Akadémia tiszteletbeli tagjává, majd néhány évvel később a budapesti tudományegyetem tiszteletbeli doktorává választották az ifjú főherceget. Nagy várakozással tekintettek uralkodása elé; annál megdöbbentőbben hatott a hír: Rudolf koronaörökös halott!

A Szentesi Lap is címoldalon foglalkozott a gyászos eseménnyel. Rudolf halálát az első pillanattól kezdve bizonyos titokzatosság lengte körül. A legelső szűkszavú távirati hírek arról szóltak, hogy a "trónörökös a Bécs melletti erdőkben vadászván, egy eltévedt golyó fejbe találta, és azonnal meghalt". Lapzárta előtt egy újabb távirat azt tudatta, hogy a "trónörököst tegnap reggel öltözködés közben szívszélhűdés érte, s azonnal meghalt". Néhány napig ez maradt a hivatalos verzió, de február első napjaiban már nyílt titok volt, hogy a közkedvelt királyfi öngyilkosságot követett el: saját kezével homlokon lőtte magát.

A helyi lap újságírója kijelentette, hogy Rudolf halála nagyobb csapást jelent Magyarországra, mint a monarchia többi részére. Ugyanis a korábbi Habsburg uralkodók "rendszerint nem ismerték a magyar nemzet alkotmányos jogait, a nép természetét, nem bírták a magyar nyelvet, és így saját nyelvén nem is érintkezhettek a nemzettel". Az első uralkodó, ki magyarul beszélt a nemzettel, Ferenc József volt, s utána jött volna Rudolf. A trónörökös már ismerte ennek a nemzetnek lojális hűségét, érezte e nemzet ragaszkodásának, szeretetének feltétlen bensőségét, ezért ő bizonyára teljes mértékben becsülni tudta volna a magyar nemzet jogait. "Halála gyász az egész birodalomra, de kétszeresen gyász hazánkra!" - zárta írását a Szentesi Lap munkatársa.

A temetés előtti napokban már köztudott volt, hogy a trónörökös nem természetes halállal halt meg. A bécsi lapok előbb mérgezést sejtettek, de utóbb már nem lehetett eltitkolni, hogy Rudolf saját kezével főbe lőtte magát. A legfőbb kérdés azonban továbbra is rejtve maradt: - Miért tette?

Temetésére 1889. február 5-én került sor. Az országos gyász alkalmából Szentesen is valamennyi egyházfelekezetnél gyászistentiszteletet tartottak, a hivatalok és iskolák zárva voltak, a középületek homlokzatán gyászlobogók lengtek. A kortárs leírása szerint az óriási református templom zsúfolásig megtelt, s a kint rekedtek ezrével hullámoztak a templom körül. Filó János lelkész magasztos imát mondott, kifejezve a megrendült nemzet fájdalmát. Az ezután következő perceket a helyi lap így örökítette meg: "Az ima elhangzott, s elhangzott az ének, mely alatt távozni szoktak a templomból. De a nép nem mozdult, mintha egyetlen ember lett volna; a véghetetlen veszteség tudatában ült némán az egész sereg, nehogy a felkeléssel megzavarja valaki azt a kegyeletet, mely e gyászos napon templomba hívta a hívők és bánkódók ezreit. Ezek a néma csendben mozdulatlanul töltött percek fejezik ki egész mértékben azt a gyászt, mely városunk népének hite szerint Rudolf halálával nemzetünkre borult."

Az öngyilkosság valódi oka még hetekig homályban maradt. A fővárosi lapok előbb amerikai párbajról írtak, de igen hamar felbukkant az alig 17 éves Vetsera Mária bárókisasszony neve is, akit napokkal később szintén holtan találtak Ma-yyerlingben, közel ahhoz a vadászkastélyhoz, ahol Rudolf befejezte életét. Lassan összeállt a kép: Rudolf és Mary olthatatlan szerelemre lobbant. A trónörökös bejelentette apjának, hogy elválik feleségétől, és nőül veszi Vetsera baroneszt. Ferenc József kategórikusan kijelentette, hogy ehhez sohasem fog hozzájárulni! A szerelmespár a boldogtalanság helyett a halált választotta. Az idősödő császár hajthatatlanságával talán életének legnagyobb tévedését követte el, amely utóbb tragikus kihatással volt családi életére, és birodalma sorsának alakulására.

Labádi Lajos