2009. február 6.

Látogatási és felvételi tilalom az otthonban

Hányással, hasmenéssel járó megbetegedés jelentkezett a Dr. Sipos Ferenc Parkerdő Otthonban. A tünetek egyértelműen a Calici vírusra utalnak, de a bakteriológiai vizsgálat eredményét csak február 6-án kapja meg az intézmény, ahol egyelőre látogatási és felvételi tilalom van érvényben. A tilalmat csak az utolsó betegen történő tünetek jelentkezése után hét nappal oldják fel. Mintegy 30-40 lakó már átesett a betegségen, influenzás lakó azonban egy sincs az otthonban.

Bentlakásos intézményként jelentették a problémát az ÁNTSZ-nek, amely törvényben előírt kötelesség is. Az ÁNTSZ pedig határozatban látogatási és felvételi tilalmat rendelt el, sőt naponta jelenteni kell a megbetegedések számát a hatóság felé. Kijárási tilalom nincs, mégis kérték a lakókat, hogy saját érdekükben ne menjenek ki a városba.

- A rossz közérzettel, hányással, hasmenéssel járó betegség egy-két nap alatt elmúlik, mégis veszélyt jelent az idős emberek számára, mert ha legyengül a szervezetük, akkor más fertőzést, például influenzát is könynyebben elkaphatnak. Jelenleg tünetileg kezelik a betegeket, akik fokozottan kapnak folyadékot, a hányinger és a hasmenés csillapítására gyógyszert, illetve diétáznak. Ezen kívül fokozottabban betartják az otthonban a higiéniai szabályokat - tájékoztatta lapunkat Bolyánné Szamosközi Gabriella igazgatónő.

- A gyors lefolyású Calici vírus jelentkezése a régió más településein, több kórházban is probléma, ahol a fertőző betegeket elkülönítették. Előfordul az is, hogy kórházi kezelésre fekszik be valaki, magában hordozva a kórokozót és a kórteremben egyéb betegséggel benn fekvőket is megfertőzi a vírus a lappangási szakaszában - mondta el dr. Tombácz Zsuzsanna. Az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézetének Járványügyi osztályvezetőjétől azt is megtudtuk, hogy térségünkben tovább emelkedett az influenzás megbetegedések száma is, körülbelül 40 százalékkal. A legnagyobb az aktivitása Bács-Kiskun megyében ahol már átlépte a járványküszöböt. Csongrád megyében is magas a szám, főként Szeged-Szentes viszonylatban, de még nem öltött járványos méreteket, míg a régió területéről Békésb megyéből jelentették a legkevesebb beteget a figyelőszolgálatba bekapcsolódott háziorvosok.

Cseh-Lakos