2009. február 6.

Belgyógyász-hiány

Már csak hónapokra előre adnak időpontot a szakrendelésen

Dr Földesi Irén a betelt naptárát mutatja

Átalakult a járóbeteg szakellátás keretében végzett belgyógyászati szakrendelés a Dr. Bugyi István Kórház Rendelőintézetében. Az újításra azért volt szükség, mert csökkent az orvosok száma, viszont az elmúlt évek tükrében belgyógyászati panaszokkal egyre többen fordulnak szakorvoshoz. Így a továbbiakban képtelenség a vért is a diabetológiai rendelés keretében levenni a betegektől. A pácienseknek ezért a sürgősségi tömbbe kell menniük, ahol a laboratóriumban történik meg a vérvétel. A páciensek körében nem túl népszerű az intézkedés.

Eddig a járóbeteg szakellátó rendelőben három belgyógyász tevékenykedett, közülük egy orvos kizárólag a cukorbetegek gondozásával foglalkozott. Január 1-től azonban az egyik szakrendelés orvosa a sürgősségi betegellátó osztályon dolgozik az ott kialakult belgyógyász-orvoshiány miatt, mely össz-kórházi szinten is jelentkező probléma. Jelenleg tehát a három szakrendelést két belgyógyász orvos látja el, egyikük, dr. Jaksa Erzsébet főorvos nyugdíjasként tevékenykedik. A másik belgyógyász, dr. Földesi Irén főorvos pedig elsősorban diabetológus, a cukorbetegek gondozásában vesz részt már több mint 15 éve. A problémát súlyosbítja az is, hogy Csongrádon sincs belgyógyász, ezért közel 100 ezres lakosságú térségben ők ketten fogadják a belgyógyászati panasszal jelentkező betegeket.

- Korábban a három szakrendelés között megoszlott azoknak a betegeknek is a száma, akik vérvétellel járó krónikus alvadás gátló kezelésre jártak, s eddig fel tudtuk vállalni, hogy naponta 20-30 betegtől helyben vegyük le a vért. Mostmár a megnö-vekedett betegszám miatt nem kivitelezhető, hogy a vérvétel és a belgyógyászati gondozás is a szakrendelésen történjen meg. Ezért januártól - kényszerűségből - a betegeknek a laborba kell menniük vérvételre - ismertette a jelenlegi helyzetet dr. Földesi Irén, hozzátéve, hogy hivatalosan már régóta ott kellene végezni az összes vérvételt. Mint mondja, ezt a könnyítést elsősorban azoknak a betegeknek ajánlották fel, akik egyébként is mentek cukorbetegségük miatt gondozásra. Ezt azonban nem tudják tovább vállalni a nagy betegszám miatt.

A főorvostól megtudtuk azt is, hogy volt olyan nap januárban, amikor 80 beteg kereste fel a rendelést. Már decemberben minden háziorvosnak jelezték szóban és írásban is, hogy csak előjegyzés alapján és háziorvosi beutalóval tudják fogadni az új pácienseket. - A régi, visszajáró betegek mindenesetben úgy távoznak a gondozásról, hogy előjegyzést kapnak, azaz meghatározott időpontra rendeljük vissza őket. Ha mégsem tudnak jönni a megbeszéltek szerint, akkor a jogszabályok szerint nekik is kötelező a háziorvosi beutaló és egy újabb előjegyzési időpont - hangsúlyozta a főorvos, aki szerint érthető a betegek felháborodása, hiszen sokszor négy-öt órát kell várakozniuk a szakrendelésen, ahol jelenleg már júniusra jegyeznek elő betegeket, bár a sürgős eseteket megpróbálják minél korábbi időpontra berendelni. Sokszor soron kívüli betegvizsgálatra is sor kerül, ide tartoznak a mentővel vagy betegszállítóval érkezők, illetve a kismamák - a környék összes kismamájának a belgyógyászati vizsgálatát itt végzik -, akik számára a naponként fél 8 és 13 óra 30 perc közötti rendelési időn felül külön fenntartják a hétfő délutánt és a csütörtököt.

Dr. Földesi Irén lapunknak elmondta, azt kérik a páciensektől, hogy 13 óra után telefonáljanak előjegyzésért, mert más időpontban ez is hátráltatja a rendelést. Megérti a jogos felháborodást, de senkivel sem tehet kivételt, csak egyeztetett időpontban fogadhat mindenkit, főként annak tükrében, hogy optimális esetben legalább fél órát kell eltölteni egy emberrel. Egy szakrendelés nem a gyógyszerfelírásról szól, hanem a betegséggel kapcsolatos összes információ orvos és beteg közötti kicseréléséről, a beteg vizsgálatáról, leleteinek áttekintéséről. Ideális esetben így napi 12 beteget tudnának ellátni. Azonban az ezért járó finanszírozásból még egy asszisztens fizetése sem jönne ki, holott négyen látják el a cukorbetegek gondozását. A rengeteg adminisztráció tovább nehezíti a helyzetet, így nem csoda, hogy nem marad idő a régóta hangoztatott betegség-megelőzésre.

Cseh-Lakos