2009. január 30.

Közelít az influenza

Egy-két héten belül térségünkben is kitörhet az influenzajárvány, mely fokozatosan halad felénk. Akkor már tömeges megbetegedésre lehet számítani környékünkön. Jelenleg Magyarország középső részében ütötte fel fejét az influenza, sőt Budapesten is átlépte a járványküszöböt a megbetegedések száma - tájékoztatta lapunkat dr. Tombácz Zsuzsanna, az ÁNTSZ Dél-alföldi Regionális Intézetének Járványügyi osztályvezetője.

A közép-magyarországi térségben rendkívül nagy az influenza aktivitása, a múlt heti szolgálati adatok szerint Kecskeméten a legmagasabb a megbetegedések száma, de ha így halad a terjedése, akkor régiónkban is nemsokára tömeges méreteket ölthet. Kiemelkedő értéket mutat a budapesti adat is, itt 100 ezer főre vetítve 580 fölötti a betegek száma. Míg a dél-alföldi régióban egyelőre szintén 100 ezer lakosra vonatkoztatva jelenleg körülbelül 170 fő küzd a vírussal.

Dr. Tombácz Zsuszanna elmondta: A régiót tekintve a legmagasabb az arány Bács-Kiskun megyében, ahol 100 ezer lakosra vetítve 170 főt érint. A legalacsonyabb Békésben, ahol a százat sem éri el a betegek száma, míg Csongrád megyében 100-130-an szenvednek influenzás megbetegedésben.

Az influenza "A" vírust izolálták, a jelek szerint "A" vírus dominancia lesz. Azonban az osztályvezető tájékoztatása szerint még mindig érdemes felvenni az influenza elleni védőoltást, amelyből van készleten oltóanyag a régióban. Főként annak tükrében, hogy mire a járvány ideér - várhatóan egy-két héten belül -, addigra aktivizálódik a hatóanyag, és védetté válik a páciens.

Korábban dr. Vig István háziorvostól megtudtuk, hogy az oltóanyagot szinte kivétel nélkül mindenki felveheti, csak egy-két megkötés van. Nem lehet beoltani azt, aki meg van fázva, esetleg lázas betegségben szenved. Az oltóanyagot vállba adják be, melynek hatására általában oltási reakció nem szokott jelentkezni. Ritkán azonban előfordulhat hőemelkedés, de maga az influenzaoltás nem betegít meg. A cseppfertőzéssel terjedő megbetegedés elleni oltóanyag az egészségügyi-leg rászorulóknak ingyenes, térítésmentesen vehetik igénybe a krónikus betegek, a 65 év felettiek, az otthonok lakói, valamint az állandó gyógyszeres kezelés alatt álló emberek, illetve azok, akik a fertőzésveszélynek jobban ki vannak téve.

Az azonban aki ezt mégis elmulasztja és megbetegedik, az semmiképp se menjen dolgozni, hanem pihenjen - hangsúlyozta az ÁNTSZ osztályvezetője, aki szerint ilyenkor a leghatásosabb módszer a fekvés. Ezen kívül fontos a folyadékpótlás, illetve a lázcsillapítás, a gyerekeknél pedig ajánlott a hűtőfürdő. Nem szabad megpróbálni az öngyógyítást sem mindenféle otthon talált antibiotikummal, olyan gyógyszerekkel, amelyeket előzetesen például torokgyulladásra vagy megfázásra írt fel az orvos.

Az influenza-megbetegedések kormegoszlását tekintve országosan a 15 és 59 év közöttiek között diagnosztizálták a legtöbb megbetegedést. Sokkal kevesebb az arány a 60 év felettiek, és a gyerekek esetében, valószínűleg azért, mert közülük vették fel legtöbben a védőoltást. Mégis a legveszélyeztetettebbek közé a gyerekek, idősek és a legyengült immunrendszerűek tartoznak.

Cseh-Lakos