2009. január 16.

Híradó szakaszt alakítanak ki

A civilek jelentkezését is várják

A 37. II. Rákóczi Ferenc Műszaki Zászlóalj feltölthető létszáma több mint hétszáz főre emelkedett, ehhez hozzátartozik a december 1-jétől rendszeresített, még kialakítás alatt álló Híradó szakasz is. Jelenleg azonban mintegy kétszáz fős a létszámhiány, a legénységi állomány betöltetlen helyeire továbbra is várják főként a C-s vagy C, E kategóriás gépkocsivezetői jogosítvánnyal rendelkező jelentkezőket a civil életből.

A zászlóalj feltöltése a tavalyi évben sokkal jobban sikerült, mint a 2007-es esztendőben, ugyanis a tiszthelyettesi és a legénységi állomány negyvenhat fővel gyarapodott, a tiszti-állományból viszont kilencen kiváltak. Ők magasabb beosztásba kerültek, mivel a zászlóaljnál sokkal szűkösebbek a tiszti állomány számára, az előmeneteli lehetőségek, így máshol folytatják a szolgálatot. Egy fő a katasztrófavédelemhez ment át, egy személy a civil életben folytatja tovább tevékenységét. A nők aránya jelenleg 21 százalék az alakulatnál, ami gyakorlatilag közel azonos a Magyar Honvédségben meglévő arányokkal, hiszen az 16,5 százalékos - tudtuk meg Varga István parancsnok-helyettestől.

Varga István mérnök alezredes a Kossuth Lajos Katonai Főiskola Műszaki Szakát 1988-ban, a Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem Katonai Vezetői Kiegészítő Szakának szárazföldi szakirányát 2002-ben végezte el. 1991-ben került a szentesi alakulathoz századparancsnokként, 2002 és 2007 között kiképzési főnök, majd törzsfőnök volt a dandárnál, tavaly augusztustól pedig a zászlóalj parancsnok-helyettesi teendőit látja el. 1996-ban IFOR katonaként Boszniában szolgált.

A parancsnok-helyettes lapunknak elmondta: december elején kapták meg az állománytábla módosító ívet, mely alapján megkezdték egy híradó szakasz felállítását. A szakaszban 27 fő szolgál majd, egy tiszt, azaz egy hadnagy vezetésével. Az állomány még feltöltés alatt áll, átcsoportosítással eddig öt embert helyeztek a szakaszba, illetve öten kaptak befogadó nyilatkozatot. Ez azt jelenti, hogy ha teljesítik az egészségügyi alkalmassági vizsgálatot, illetve a három hónapos alapkiképzést, akkor az alakulathoz kerülnek.

A híradós állomány szakkiképzését központi tanfolyamok keretében végzik el, illetve a civil életből is vesznek fel olyan jelentkezőket, akik híradástechnikai vagy informatikai végzettséggel rendelkeznek. Bérezésük a honvédségi beosztáshoz kapcsolódó illetménykategóriák szerint történik.

- A zászlóalj végrehajtó alegységeiből, tehát a víztisztítóktól vagy a hidászoktól kerül a szakaszhoz katona, tiszthelyettesi vagy legénységi rendfokozatban. Eddig azokat csoportosítottuk át, akik szakirányú végzettséggel rendelkeznek, mivel ilyen beosztásba csak megfelelő iskolai végzettséggel kerülhetnek be katonák - beszélt a híradó szakasz felállításáról Varga István mérnök alezredes.

A szakasz kialakítására azért volt szükség a műszakiaknál, mert a dandárból zászlóaljba történő átalakuláskor megszűnt a szentesi alakulat híradó képessége, az állománytáblába akkor ez az alegység nem került bele. Viszont a híradástechnikai képesség biztosítja a különböző feladatok végrehajtása során a hosszú távú rádióösszeköttetést. Ha például katasztrófahelyzet idején egy operatív csoportnak ki kell települnie a helyszínre, amely lehet akár 300 kilométerre is, akkor ezekkel az eszközökkel biztosítható az információk továbbítása. A szakasz kialakításának technikai feltételei adottak, és folyamatos a feltöltés mind a személyi állomány, mind a technikai eszközök vonatkozásában.

Cseh-Lakos