2009. január 9.

A múzsák kertje

Karácsony előtt néhány nappal nyílt meg és január 16-ig látható Berkeczné Major Anna Edit A múzsák kertje című kiállítása. A tárlat elnevezéséhez igazodva a városi könyvtárban számtalan kiállított festmény eleveníti meg a költők, köztük Petőfi Sándor, Ady Endre, Csokonai, Szabó Lőrincz, Radnóti Miklós múzsáit, úgy ahogyan róluk mesélt megnyitó szavaiban dr. Szalay László főorvos is.

Mint ahogyan a főorvos elmondta: Berkeczné Major Anna Edit alkotásaiban mindig életre kelti és visszaadja mindazt a szépséget és élményanyagot, amit a természetből kap. Művei tükrözik az embernek a teremtett világ minden lénye és a természet iránt érzett tiszteletét. A kiállításon pedig a múzsákon keresztül a lírát is szerető művész megidézi kedvenc magyar költőit, s ezzel eléri, hogy a vers a mindennapi élet részévé válik és közelebb kerül hozzánk. - A címválasztás megértéséhez tudnunk kell, hogy a múzsák isteni lények, Zeusz lányai, kilencet nevesítettek közülük. Az Olimposzon találhatók, és a harmóniának, a ritmusnak a megtestesítői. Ezt pedig ki is tudják sugározni a világra, békét teremtenek az emberek között is és uralkodnak a természet vad indulatai felett is - elevenítette fel a görög mitológiát dr. Szalay László, majd arról beszélt, hogy az azóta eltelt 2,5 ezer évben átértékelődött a múzsák szerepe is. Lejöttek az Olimposzról, már nem isteni lények, funkcióikból csak az ihletadás maradt meg, mely nagyon lényeges.

- Karizmatikus nők voltak a múzsái nagy költőinknek, akik verseire nagy hatással voltak. Megihlették Juhász Gyulát, Ady Endrét, Babits Mihályt, Jókai Mórt, Kosztolányi Dezsőt, Petőfi Sándort, Katona Józsefet is - mondta a főorvos, aki a költők és múzsáik közötti viszonyainak érdekességeiről is mesélt. Majd miután megmutatta a grafi-kus-aquarellista néhány éve Juhász Gyula múzsájáról készített alkotását - elhozta a család egyik festményét a kiállításra -, hogy felidézzék a költőt, Anna örök című versét hallgathatták meg az érdeklődők a főorvos fiának, Szalay Róbertnek a tolmácsolásában.

(lakos)