2009. január 9.

Szolgáltatások, díjak

Van egy jó hírünk és néhány rossz. Kezdjük a jóval. A város önkormányzatának képviselő-testélete ez évre nem tervezett helyi adóemelést. Ami a város helyi közlekedési díjait illeti, második nekifutásra döntésre jutott a testület. Igaz, az adott téma nem volt vitától mentes. Halmai István az előterjesztés tárgyalásakor azt kérdezte, hogy ünnepnapon miért járnak ki a buszok a Tesco áruházhoz a Drahos utcáról - a képviselő szerint saját maguk szórakoztatásán kívül?

Kálmán János annak a véleményének adott hangot, hogy az autóbuszvárókban az emberek nem tudnak elmenni a menetrenden. Véleménye szerint azt egyértelművé lehetne tenni. Mészáros Zoltán, a Tisza Volán Zrt. kirendeltség-vezetője válaszában elmondta, hogy már megtette a szükséges intézkedést arra vonatkozóan, így ünnepnapokon nem járnak ki a buszok a szupermarketig. Az autóbuszváróknál lévő információkkal kapcsolatban kijelentette: sokat harcolt a vállalati forgalomfejlesztéssel azért, hogy térjenek vissza a régi kiírásra, mert az főként az idősebbeknek egyszerűbb olvasatot ad. Elmondta, hogy a társaság olyan informatikai rendszerrel dolgozik, amely a megyében egyforma formátumra készíti a menetrendet. Ők azt mondják, ez az alakiság csak Szentesen probléma.

A díjtételek esetében a városrendezési bizottság 4 százalékos emelésről szóló javaslatát fogadta el a testület a Tisza Volán Zrt. 6,9 százalékos indítványával szemben azzal a kiegészítéssel, hogy amennyiben az üzemanyagár tartósan és jelentősen megváltozik, a testület hajlandó a kérdést újra tárgyalni.

A határozatnak megfelelően január 1-jétől a helyi közlekedésű járművön vásárolt menetjegy 155, míg az elővételben igényelt menetjegy 135 forintba kerül. Az össz-vonalas havi bérletért 3.105, a 16-án vásárolt félhavi bérletért 2.095 forintot kell fizetni. A tanuló és nyugdíjas összvonalas bérlet ára 975 forint.

VÍZ- ÉS CSATORNADÍJ

Jelenleg 7,5 millió forint a Szentes-Víz Kft. kintlévősége, ez az összeg nem éri el az éves árbevétel 1 százalékát, tudtuk meg Ikládi András ügyvezető igazgatótól. A cég 9,28 százalékos díjemelést javasolt, melyet második nekifutásra decemberi ülésén elfogadott a testület. A javasolt díjtételt - nemtetszésüknek hangot adva Kálmán János és Horváth István sem fogadta el. Utóbbi képviselő a Pálmások Szövetsége, valamint a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara Szentesi Kistérségi elnöksége nevében megismételte korábban elhangzott javaslatát a 6 százalékos emelésre. Elmondta, azt továbbra is fenntartják. - A 6 százalék feletti költséget ne a fogyasztókra hárítsuk közvetlenül, a szolgáltató viselje a kockázatot, ne pedig a lakosság. És májusban vagy júniusban térjünk vissza a helyzet tényleges elemzésére - véleményezte a képviselő.

Január 1-jétől a közüzemi vízműből szolgáltatott ivóvíz díja: lakossági 249 Ft/m3, nem lakossági 273 Ft/m3. Közüzemi csatornamű használatáért fizetendő díj: lakossági 157 Ft/m3, nem lakossági 296 Ft/m3. Az árak az áfát nem tartalmazzák.

(folytatjuk)

L. J.