2009. január 9.

Gáz van a gázzal

Az orosz-ukrán vitából eredő gázprobléma Szentest sem hagyta gond nélkül. Az a vállalkozásokat sújtó katasztrófaterv, amely a gázfogyasztás csökkentéséről szól elsősorban a Hungerit Zrt.-t érinti, tudtuk meg Szirbik Imre polgármestertől. A város első embere érdeklődésünkre elmondta, a cég esetében nemcsak arról van szó, hogy az egyharmadra csökkentett mennyiség a vágást nyírbálja meg, hanem arról is, hogy a telepeken bennlévő állatok sorsa is bizonytalanná válik. A várakozási idő a fiatalabb állatokra inkább fagyveszélyt jelenthet, míg a készállatok túltartása egyéb problémákat vet fel.

- Ami a lakosság gázellátását illeti, számukra ebben a pillanatban nincs semmiféle korlátozás, és reméljük nem is lesz - jelentette ki a polgármester. - A távfűtéses lakások esetében 1300-1400 lakást közvetlenül termálvizes bázissal látunk el, ezzel a bázissal gázráadás nélkül is tudunk 17-19, a Kertvárosban 22 Celsius fok hőmérsékletet biztosítani a lakásokban. Ott, ahol egyedi gázfelhasználás van, konvektorral, vagy gázkazánnal fűtenek, számukra a földgázellátás biztosított. Hazai forrásból, az algyői tározóból kerül Szentesre a gáz, melynek fűtőértéke gyakorlatilag megegyezik a korábban betáplált gáz fűtőértékével, tehát nincs olyan probléma, mint a Dunántúl egyes tározóiban.

Szirbik Imre kitért arra, hogy lényegében most értékelődik át az, hogy Szentes évekkel ezelőtt végrehajtott geotermikus programja mennyire kifizetődő, és biztonságos a városnak. A település lakásállományának közel 20 százalékában geotermikus energiát használnak. A városvezetés nagy erőfeszítéseket tesz ennek bővítésére, továbbá az úgynevezett biomasszából nyert elektromos áram és hő előállítására. Gyakorlatilag minden engedély készen áll egy biomaszsza erőmű felállítására. Tavasszal megkezdődhet az építkezés, ami azt jelenti, hogy bő másfél esztendő múlva Szentesnek már lesz saját energiaforrása is.

Lapunk megjelenésének időpontjában ez a helyzet. A gázfelhasználás központi csökkentése más cégeket is érint, de talán számukra nem annyira tragikus a helyzet, a gyártás átütemezésével behozható a kiesés - mondta a polgármester.

L. J.