2008. november 21.

Kis kukta

Rakott zöldbab

Hozzávalók: 80 dkg zöld-hüvelyű bab, 15 dkg angol bacon, egy fej vöröshagyma, egy csirkemellfilé (kb. 50 dkg), egy pohár tejföl, fél dl tej, 20 dkg sajt (trappista, edami vagy füstölt).

Készítsük el a rétegeket: A zöldbabot kevés víz hozzáadásával pároljuk puhára. A vöröshagymát és a bacont vágjuk kockákra, majd két-három evőkanál olajon fonynyasszuk meg. A csirkemellet aprítsuk fel nagyon kis darabkákra, majd adjuk a hagymához. Fűszerezzük sóval, borssal, majoránnával, és pirítsuk kifehéredésig. Ha ez megtörtént, keverjünk hozzá egy tojássárgáját. A mártáshoz kézi habverővel keverjük össze a tejfölt és a tejet egy egész tojással.

Összeállítás: Egy jénai tál aljára szórjuk a zöldbab felét, tegyük rá a húsos ragut, erre ismét zöldbab kerüljön, majd a tetejére öntsük a tejfölös szószt, végül borítsuk be reszelt sajttal. Előmelegített sütőben kb. 40 percig süssük. Ha a sajt hamar pirulna, fedjük be alufóliával.

Kekszes

Hozzávalók: 40 dkg keksz, 1 rumaroma, 20 dkg cukor, 1,5 evőkanál liszt, 3 kanál kakaópor, 2 dl tej, 25 dkg Rama sütőmargarin.

Elkészítése: A kekszet apróra törjük, meglocsoljuk az aromával. A cukrot, a lisztet, a kakaót és a tejet összekeverjük, felfőzzük, a tűzről levéve belekeverjük a margarint. Ezt a masszát összekeverjük a megtört keksszel, és fóliával bélelt őzgerincformába öntjük. Legalább fél napra tegyük hűtőbe.