2008. november 21.

Az arapapagáj időnként ijesztgetett

Sikert arattak a díszmadarak

Az arapapagáj volt a legnagyobb testű és hangú, a 6 gramm súlyú aranymellű asztild pedig a legkisebb madár a városunkban első alkalommal megrendezett országos fesztiválon. A megyeházán és az ifjúsági házban összesen 1066 szárnyast láthatott négyezer érdeklődő (az első napon 1300 diák), ráadásul négy magyar bajnoki címet itthon tartottak a szentesi madarászok.

Az I. Szentesi Madárfesztiválon a közönséget - melyet a szakmai fórumok és zsűrizés után három napig fogadtak - kellemes hangulatú "madárház" várta. A szervezők gyermekrajzpályázatot is hirdettek. 800 munka érkezett az iskolákból, ezekből több mint 400 rajz fogadta a nézőket, rajtuk megannyi színpompás madárral. Bentebb a látványhoz csivitelés, rikoltozás is párosult: több mint ezer csőrből szólt az ének. A papagájok voltak a legnyugodtabbak, gubbasztottak a kalitkákban. Bezzeg a pintyek, kanárik nem voltak csendben, a megyeháza nagytermének közepén pedig a kék-sárga arapapagáj vészjósló rikkantásaival időnként alaposan ráijesztett a röpdéje, azaz ketrece mellett nézelődőkre.

A rendezvény főszervezője, dr. Dobos András azt mondja, akkor "szerelmesedett bele" a díszmadarakba, amikor mint állatorvost kirendelték egy hasonló eseményre. Gyerekei mindhárman szervezett díszmadarászok, s ifjúsági országos elsőségeket gyűjtöttek be, maga Dobos doktor itt díszpintyével győzedelmeskedett. A több mint ezer madarat mintegy 100 tenyésztő hozta Szentesre, köztük 15 helybeli tenyésztő vett részt a bajnokságon. Az ifjúsági házban szakmai előadásokat tartottak, ezek egyikét az állatorvostól hallhatták az állatok egészségvédelméről. Felelős vagy az állatodért, s ez a felelősség az embert tiszteletre neveli a természet iránt, vallja Dobos doktor, aki szerint a madár ugyanúgy megismeri gazdáját, és ragaszkodik hozzá, mint például a kutya.

Szakmai szemmel nézte a rendezvényt Vajó Sándor. A Karcagi Díszmadártenyésztő Egyesület elnökével a végeredmény azt mondatja: pazarul megszervezett a kiállítás. Nem számított rá, hogy ilyen látogatottsága lesz a fesztiválnak. Ezek szerint itt ennyire igénylik a díszmadarak látványát, állapította meg a folyamatosan érkező emberek láttán.

Egzótákat, vagyis Afrikában őshonos mozambiki csücsörkét és ezüstcsőrű pintyet tenyészt dr. Dezső Péter és Küzmös Csaba. A pesti madarászok azt tanácsolják a leendő állattartóknak, a családdal meg kell beszélni, mert ezek a madarak nagyon tudnak ám énekelni. Fel kell arra is készülni, hol lesz a helye: ebédlő, nappali a legcélszerűbb. A kalitka gondos megválasztása is fontos, mely minél nagyobb, annál jobb, a kör alakú alkalmatlan. Az ezüstcsőrű pinty már 3 ezer forintért kapható, míg a csücsörke ára tízezer körüli, mert behozatali tilalom van rá.

A magyar bajnokság díjait két államtitkár, dr. Süth Miklós országos főállatorvos és Simon Gábor adta át. 150 kupa talált gazdára, a legeredményesebbnek Nyíri Ferenc Eb-3. helyezett tenyésztő bizonyult, de a Dobos-család jóvoltából négy bajnoki cím Szentesen maradt.

A rendezvény iránti érdeklődést jelzi, hogy a vasárnap koradélutáni zárás után is érkeztek még látogatók, de madarat már csak kalitkában cipelve láthattak.

D. J.