2008. november 7.

Kis kukta

Alföldi gulyásleves

Hozzávalók 8 személyre: 1 kg marhahús, 8 dkg zsír, 3 nagy fej vöröshagyma, 4 teáskanál pirospaprika, 1 kg burgonya, 2-2 zöldpaprika és paradicsom, 3-3 sárga- és fehérrépa, köménymag, fokhagyma ízlés szerint, külön elkészített csipetke.

Elkészítés: Az apróra vágott vöröshagymát a zsíron üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a pirospaprikát, a kockára vágott húst, közben gyakran megkevergetjük. Felöntjük vízzel, sózzuk, borsozzuk és a többi fűszerrel ízesítjük. A leves jellegzetessége, hogy a zöldségféléket hosszúkásra, a burgonyát kockára vágva tesszük bele, amikor a hús már puhulni kezd.

Sertéscomb fűszeres mártásban

Hozzávalók: 1 kg sertéscomb, 1-1,5 dl étolaj, ket-chup, mustár, bors, ételízesítő, só, 2 kisebb fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 2 db savanykás alma.

Elkészítés: A húst besózzuk, és bekenjük a ketchup, mustár, ételízesítő, (vagy sült hús fűszerkeverék) és bors keverékével, majd 1 éjszakát hűtőben pihentetjük. Egy mélyebb edénybe a húst belehelyezzük, ráöntjük az étolajat. Körberakjuk a cikkekre vágott vöröshagymával, almával és fokhagymával. 2 dl vizet öntünk alá, és alufóliával lefedve kb. 1 órát sütőben sütjük. A fóliát levéve pirítjuk, időnként a levével meglocsoljuk. A húst egy deszkára kivesszük, hűlni hagyjuk, majd szeletekre vágjuk. A tepsiben maradt szaftot, hagymát és almát összeturmixoljuk, és a hússzeletekre öntjük. Köretként rizst vagy sült burgonyát adunk hozzá.