2008. november 7.

Léleksztriptíz aktokkal

Viola Szandra kitárulkozik a könyvében

Szép testben bonyolult lélek - beszélgetésünk végén erre a megállapításra jutottunk Viola Szandrával. Az öntudatos diáklány élete mindenestül a művészet. Aminek kapcsán írunk róla: megjelent első önálló verseskötete, a költeményei alapján ki-ki próbálkozhat megfejteni őt.

Minek a hatására kezdett írni? - tudakoltuk tőle a könyvtárban, ahol a könyvet egykori gimnáziumi tanárával, Lucza Istvánnéval mutatták be az olvasóknak.

- Mindenképpen kell az íráshoz érzelmi többlet - mondja Szandra. - Ez lehetett egy jó kis családi veszekedés, vagy séta közben valami, ami nagyon megragadott. Emlékszem, gyerekként nagyon tetszett, amikor egyszer megleshettem egy szürke gémet. Aztán érzelmi kilengések, például szakítás, főleg negatív dolgok ihletnek meg. Úgy vagyok vele: kiírom magamból, s ez megkönnyebbülés, esetleg átfordítom, humorrá teszem a fájdalmam, akkor meg önmagamon tudok nevetni.

Elkerülve Szentesről, beiratkozott a Pázmány Péter Katolikus Egyetemre, ott tanul kommunikáció-magyar szakon. Szívesen dolgozna televízióban, már most is tévés szakirányra jár. Lelkesen beszél a táncművészetről, megtudom tőle, tánckritikákat is ír. Nagy szerelmese a kortárs táncnak, hetente többször jár táncolni, fővárosi táncszínházakban törzsnézőnek számít. Először csak arról beszél, a tánccal, mint kritikus szeretne foglalkozni, de már a következő mondatból kiderül: megpróbálkozna valamilyen kis színházi produkcióval koreográfus-rendezőként, de akár aktív szereplőként is benne lenne. - A költészet áll az első helyen, aztán egy nagyobb halmazba téve a művészet. Jó is ez a kettőség nekem, mert néha azért elegem van: olvasok, nyelvészkedem, s ehhez képest felüdítő, hogy szavak nélkül mit tudok kifejezni.

A 21 éves lány azt hangoztatja, nem tud másként létezni. - Valahogy elvesztettem már a realitást. És jó így. Néha ijeszt a valóság, pedig még nem láttam sokat a rossz dolgokból.

Első versgyűjteményével szerencséje is volt, mert már viszonylag fiatalon kapcsolatba került Kárpáti Kamill-lal, az Új Átlók művészeti társaság vezetőjével. Így legalább nem kellett kiadók után kilincselnie. A Léleksztriptízt elsősorban fiataloknak szánja, bár azon ő maga is meglepődött, hogy a bemutató közönsége jellemzően nem ez a korosztály. - Írásaim a korbeli sajátosságaim, iskola, lázadás, önmagam keresése, a szenvedélyes, intenzív szerelem, erotika, lángolás.

A kötetben lapozva fotókra is bukkanhatunk, merészebb és kevésbé kitárulkozó képekre. Ezeket Lékó Tamással az írásokhoz készítették, kísérletezgettek. - Mindenhol van összefüggés a vers és a kép között, egymásra hatnak - magyarázza Szandra. Apja eleinte kicsit háborgott ezen a feltárulkozáson, aztán anyja győzte meg, hogy nincs ebben semmi rossz. Nyitott világban élünk, teszi hozzá Szandra, aki úgy gondolja: más célzattal vetkőzik, és nem is teljesen. Nem akart arctalan költő lenni. - A testet is a művészet szolgálatába állítom, ahogyan egy táncos. Ez nem pornográfia, s szeretnék tovább kísérletezgetni még vele.

Darók József