2008. november 7.

Érdemi lépések szükségesek

Az ügyvezető az egyeztetés hiányára hívta fel a figyelmet

Válság és kibontakozás címmel az ország előtt álló legfontosabb politikai döntésekről beszélt Gulyás József, az SZDSZ ügyvivője szentesi sajtótájékoztatóján, miután a párt megyei elnöke, Kovács Sándor, felidézte, hogy a '90-es, '94-es választásokon szép sikereket ért el az SZDSZ önkormányzati és országos szinten is.

A megyei elnök véleménye szerint most azon kell munkálkodniuk, hogy visszahódítsák a tőlük elpártolt liberális érzésű embereket, hiszen az élet jelenlegi kihívásai között is szükség van arra a liberális gondolkodásra, amit az SZDSZ képvisel. Ezt Gulyás József is megerősítette, aki sajtótájékoztatóján a világgazdasági válságról beszélt.

- Az elmúlt 80 évben hasonló jellegű, súlyú és kiterjedésű világgazdasági válsággal nem kellett szembesülnünk, s közvetlenül érintik Magyarországot is a mostani válság hatásai. Akkor is így van, ha pár héttel ezelőtt a miniszterelnök még úgy fogalmazott, hogy nem fog begyűrűzni a válság. Mégis megtörtént, ugyanúgy ahogy a '70-es és a '80-as években a világgazdaságban zajló érzékenyebb folyamatok eltalálták a szocialista országokat is. Ehhez hasonlóan most sem tudta mentesíteni magát Magyarország a recessziós hatások, illetve annak gazdasági következményei alól. Nyilvánvalóvá vált az elmúlt hetekben, hogy érdemi lépésekre lesz szükség, hiszen azok az országok kevésbé bizonyultak sebezhetőnek, amelyeknek stabil gazdaságuk van. A krízisnek pedig az a legfőbb tanulsága, hogy a rendszerváltozás után Magyarország különböző kormányai nem tettek meg mindent annak érdekében, hogy hazánk gazdaságának sebezhetőségét kellő mértékben csökkentsék - jelentette ki az ügyvivő, aki szerint viszonylag csekély területen indult el csak reform, és mára világossá vált, hogy hozzá kell nyúlni az önkormányzati rendszerhez, és a költségvetés valamennyi kiadási tételét felül kell vizsgálni.

Gulyás József elmondta: A magyar kormány késve, de talált választ arra, hogy hogyan lehet elkerülni a legkritikusabb jelenségeket. Ez a napokban megkötött hitelkeret-megállapodás, amely mindenképp ad egyfajta biztonságot. A megállapodás egyfelől fontos üzenettel bír, hiszen nyilvánvalóvá teszi, hogy a magyar gazdaságnak és költségvetésnek van fedezete. A hitelkeret-megállapodás mentén már nem támadható a magyar valuta, tehát ez védelmet jelent a magyar pénzpiacoknak és szereplőinek, valamint a legérzékenyebb ponton ad egyfajta biztonságot a magyar gazdaság számára. Ugyanakkor nem vagyunk túl a válságon, a hitel-megállapodással elkerültük a legnagyobb bajt, de a recessziós hatások évekig éreztethetik hatásukat. Az SZDSZ ezért azt tartja a legfontosabbnak, hogy kezdődjön el az államháztartás reformja és a kormány vizsgáljon felül valamennyi kiadási tételt.

- Ne pusztán egy-egy tétel lefaragásával próbáljunk úrrá lenni a helyzeten, szerintünk komoly szerkezeti változtatásokra van szükség. Ezt a helyzetet pedig ki kellene használnia a magyar politikai szereplőinek arra, hogy reformfolyamatokat indítsanak el, mert egyébként a magyar gazdaság sebezhetősége változatlanul fennmarad - jelentette ki. Majd kifejtette: A hitel-megállapodásról miközben azt mondjuk, hogy alapvetően szükséges és elkerülhetetlen volt, azt is kell mondani, hogy nem előzte meg kellő egyeztetés az elfogadását. A kormány az előkészítésbe és a megállapodási folyamatba nem vonta be az ellenzéki pártokat. Még a tájékoztatás is korlátozott volt, az ötpárti egyeztetésen a megállapodás fő összegeit sem ismerhették meg a parlamenti pártok. Az SZDSZ szerint arra van szükség, hogy a miniszterelnök és a pénzügyminiszter közvetlenül tájékoztassa a döntéshozókat, és hogy ez a tájékoztatás a költségvetés általános vitájának megkezdése előtt megtörténjen. A krízis jelenlegi időszakában szükséges a folyamatos egyeztetés, valamint a munkakapcsolat a kisebbségi kormány és a parlamenti pártok között. A források felhasználását is át kell gondolni, sokkal kevésbé presztízsberuházásokra, sokkal inkább a gazdaság növekedését, a foglalkoztatást vidéken is erősítő beruházásokra van szükség.

Cseh-Lakos