2008. november 7.

Negyven éve nyilvánították gyógyvízzé

Évfordulók - 2008.

90 éve, 1918. nov. 1-jén a Szentes Városi Tanács kimondta csatlakozását a Magyar Nemzeti Tanácshoz. - Megalakult a Szentesi Katonatanács. - A Református Kör Kiss Bálint utcai épületében (nagyszámú közönség, katonatisztek, katonák, polgárok, nők részvételével) megalakult a Nemzeti Tanács helyi szervezetének ideiglenes végrehajtó bizottsága. (A 24 tagú bizottság elnöke Burián Lajos ügyvéd.)

40 éve, 1968. nov. 1-jén Szentesre látogatott Kállai Gyula, az országgyűlés elnöke, a MSZMP Politikai Bizottságának tagja. - Megindult a Vízmű Híradó c. üzemi lap. (Felelős szerkesztő: Kruzslicz Pál.)

95 éve, 1913. nov. 2-án fúzió útján megalakult a Szentesi Torna Egylet. Alakítható szakosztályok voltak: torna és vívó, atlétika, labdarúgó és lövész. Elnök: dr. Cicatricis Lajos főispán, választmányi elnök: dr. Csúcs János vármegyei főjegyző, alelnök: Kádár Árpád.

90 éve, 1918. nov. 2-án a rendkívüli városi közgyűlés üdvözölte a Magyar Nemzeti Tanácsot, elfogadta annak programját és kijelentette, hogy hazafias lelkesedéssel csatlakozik törekvéseihez. Utasította a polgármestert és a városi tisztikart, hogy csakis a Nemzeti Tanács, illetve a Károlyi-kormány utasításait hajtsa végre, a hűségesküt a helyi Nemzeti Tanács kezeihez tegye le.

90 éve, 1918. nov. 3-án a helyi Nemzeti Tanács ideiglenes végrehajtó bizottsága nagygyűlést tartott a Kossuth téren. A gyűlés jóváhagyta a végrehajtó bizottság névsorát. Elnökké választotta dr. Lánczi Simon Pált, aki letette az esküt a szentesi Károlyi-párt elnöke kezébe. Csongrád vármegye tisztikara szintén esküt tett, végül "A népparlament összes megjelent polgárai esküdtek hűséget a szabad hazának, Nemzeti Tanácsnak és kormánynak."

110 éve, 1898. nov. 4-én Sima Ferenc szentesi képviselő 4 órás obstrukciós beszédet tartott a parlamentben, élesen támadva a Bánffy-kormányt.

60 éve, 1948. nov. 4-én született Majtényi András középiskolai tanár, zenetanár, karnagy.

90 éve, 1918. nov. 6-án megalakult a Nemzetőrség Szentesen. Egy zászlóaljból  állt, amely négy századra oszlott (kb. 700-800 fővel). Parancsnoka: dr. Négyesi Imre városi rendőrkapitány helyettes, tartalékos százados.)

135 éve, 1873 novemberében megkezdte működését a Szentes városi közkórház. (A 10 beteg befogadására alkalmas kis kórház a mai kórház telkén állt.) - Egy 1873 novemberében készült összeírás szerint a Szentesen élő cigány családok száma 114 (390 fő). (Az összes népesség 27 700 fő.)

40 éve, 1968 novemberében az Egészségügyi Minisztérium által kiadott szakvélemény - a kórházi hévízkút mintavétele alapján - gyógyvízzé nyilvánította a szentesi termálvizet. A gyógyhatást kimutató igazolás szerint a kórházi hévíz literenként megfelelő ásványi alkotórészeket tartalmaz, elsősorban alkáli hidrogén-karbonátos, de fluorid és ion anyaga is jelentékeny, a hője 78 fokos. A szentesi gyógyvíz alkalmas mozgásszervi megbetegedések és nőgyógyászati gyulladások kezelésére. Ivókúrára is használható.

Összeállította:
Labádi Lajos