2008. október 31.

Hulladékmentesítés

A Környezetvédelmi és Vízgazdálkodási Minisztérium 2006 februárjában írt ki pályázatot önkormányzatok és társadalmi szervezeteknek részére azzal a céllal, hogy a lakossági illegális hulladéklerakók felszámolását segítse. Szentesen a Vajda telep, Lavotta és Magyari utcák környékének hulladékmentesítésére adott be pályázatot az önkormányzat. Kiss Ferenc (képünkön), a Városellátó Intézmény hulladékgazdálkodási csoportvezetője lapunknak elmondta, hogy a feladat végrehajtásánál önkormányzati ingatlanokon végeztek el hulladékmentesítést. Kézi- és gépi erővel 650 tonna szemetet, törmeléket, lomot gyűjtöttek össze. Ez mintegy 130 gépkocsi-fordulónyi szemét elhordását jelentette, melynek nagy része törmelék volt. Március végén, április elején végeztek, a munkával körülbelül két hét alatt készültek el.

- A mentesítés teljes költsége 3 millió 800 ezer forint, ennek 80 százalékát támogatta a minisztérium - tájékoztatta lapunkat a csoportvezető. - Kihelyeztünk három táblát, a minisztérium felhívására nemcsak a tilos jelzést írtuk ki a figyelemfelkeltő táblára, a szöveggel próbáltunk egy kicsit az illegális szemetelők lelkére hatni. Például azzal, hogy az utánunk jövő nemzedék életfeltételeit rontja az illegális hulladéklerakás. Adtunk arról is tájékoztatást, mi a módja, hova rakja a szemetet, hulladékot.

Természetesen felvetődik a kérdés, mennyire hatott mindez? Kiss Ferenc válaszában elmondta, hogy a táblákat nemrég tették ki. Az elmúlt félévben elég sűrűn figyelték a területet. Az utómunkák, és az időnkénti megjelenések úgy néz ki, hogy visszatartó erejűek voltak. Az elmúlt félévben közel 300 kilónyi hulladékot kellett csak összegyűjteniük az intézmény dolgozóinak.

(lovas)