2008. szeptember 26.

Gurul a kamera

Ismeretterjesztő sorozatot készítenek a kistérségről

Szentes és térségének természeti és épített értékeinek megismerését és bemutatását tűzték ki célul a St. Jupát SE. tagjai, akik kerékpárral járják körbe a vidéket a következő hónapokban és filmet készítenek útjukról. A 18 és 30 év közötti fiatalok a múlt hétvégén már gyakoroltak, közösen ismerkedtek a technikai eszközök használatával a Kurca Eszperantó-híd és kórház közötti szakaszán.

Ez a projekt az Európai Közösség támogatásával valósult meg. A Gurul a kamera alapötlete a sportegyesület kerékpártúráin fogant meg, hiszen a tagok Szentes közvetlen közelében is sok olyan érdekes látnivalót találtak, amelyekre a várost közúton elhagyó emberek ritkán vagy egyáltalán nem is bukkanhatnak rá. - Nekik szeretnénk megmutatni ezeket a leginkább kerékpárral megközelíthető rejtett kincseket a technika segítségével, mindamellett, hogy a csatlakozókkal meg akarjuk szerettetni egy kicsit a kerékpározást és a csapatmunkát. A tervezett útvonalakon feltérképezzük a pihenési és vízvételi lehetőségeket, felmérjük a területek megközelíthetőségét, illetve videóra vesszük a látványosságokat. Az így elkészült anyagokból pedig a Civil TV stúdiójában ismeretterjesztő sorozatot készítünk, melyet megegyezésünk szerint a rendelkezésünkre álló műsoridőben be is mutatunk. Ezen kívül az egyesület egy információs honlapot is készít, amelyen beszámolunk munkánkról és eredményeinkről - mondta el lapunknak Szabó Róbert projektfelelős.

A hét települést, Szentes mellett Nagytőkét, Fábiánsebestyént, Eperjest, Árpádhalmot, Nagymágocsot, Derek-egyházat és Szegvárt érintő túraprogram részeként idén ősszel csak a digitális mini kamera használatával ismerkednek a csapattagok. Tavasszal, a projekt második, illetve a jövő őszi harmadik szakaszában azonban szeretnék, ha minél több fiatal csatlakozna hozzájuk és teljesítené a kitűzött célt.

Cseh-Lakos