2008. augusztus 29.

Lecsós hétvége

Csapjunk a lecsóba - olvasható a Szentesi Lecsófesztivál ízlésesen elkészített és ízletes finomságokat kínáló receptfüzetében. Hát csapjunk! - nézünk össze Mészáros Zoltánnal, a Hunor Coop Zrt. vezérigazgatójával hetekkel a nagy esemény előtt. A rendezvény kiötlője elmondja, már év elejétől érdeklődnek nála az emberek a fesztivál iránt.

- Elmondhatom, hogy az idei, sorban hetediket szeretnénk még varázslatosabbá tenni, a kedves hagyományt továbbra is megőrizni - válaszolja a vezérigazgató. - A hét évvel ezelőttihez képest most már másfél napra bővült a fesztivál. A városban és a környékén kedvelt, egyik legjelentősebb rendezvénnyé nőtte ki magát. A Hunor Coop Zrt. az élére állt ennek a dolognak, mi indítottuk, és hát szeretnénk folyamatosan menedzs-elni. Amellett, hogy cégünk jó hírét viszi, jó a városnak, a régiónak is.

Erről szólnak a programok is. Az idei különleges étlapot kínál. Ami a szeptember 5-i péntek délután és az este kínálatát jelenti, mintegy előételként helyi együttesek, zenészek, művészeti csoportok mutatkoznak be a nagyközönség előtt. Olyan zenekarok is szerepelnek a programban, akik a júliusi zenei fesztiválon díjat nyertek, azzal a felajánlással, hogy felléphetnek a Lecsófesztiválon. Nem hiányozhat a műsorból a Pom Pom együttes, a Murphy Band sem, utóbbiak koncertjén fellép majd Imre Zsuzsa, aki az Euróviziós fesztivál döntőjében egy csodálatos dallal szerepelt. A legnagyobb attrakció azért a szalonnasütés lesz, ahova várják a családokat.

A fő étel a szombati nap: bográcsos lecsó gazdagon. Zenés ébresztéssel indul az egész, majd gyerek- és felnőtt programok várják az érdeklődőket a Kála Maxi Coop Áruház környékén, az Apponyi téren. A szervezők minden odalátogató embernek, gyereknek, felnőttnek szeretnének kedveskedni a műsorral. Különböző játékok, zenés programok kötik le várhatóan a kicsiket-nagyokat. Lesz Csocsesz-koncert, táncbemutató, a végén tűzijáték, ám előbb még desszertnek Charlie-t szemelték ki a rendezők a közönség szórakoztatására.

- Ami a lecsófőzést illeti, délután egy órától lehet előkészülni a versenyre. Számításaink szerint háromszáznál is több bográcsban rotyog majd a nemes étel. Mindezt a jelentkezésekből láthatjuk. Családom például három asztallal vesz részt a rendezvényen, baráti társaságunk mellett mindkét lányunk meghívta a gimnáziumi, illetve egyetemi társaságát és külön asztalnál főznek majd. Azt gondolom, ez a csodálatos a rendezvényben, hogy itt mindenki megtalálja a maga élményét, a barátokat. A Hunor Coop-nak van egy csehországi kapcsolata, a Morva partjáról látogat el hozzánk egy 30 fős delegáció erre a napra. Elmondhatjuk, mára nemzetközivé vált a rendezvény, idén is jönnek Ausztriából, Erdélyből, Kárpátaljáról, a Délvidékről vendégek. Úgy hallottam, hogy Szirbik Imre polgármester meghívásának eleget téve itt lesz Dávid Ibolya, az MDF elnökasszonya is - mondja Mészáros Zoltán, majd egyik élményét osztja meg velünk:

- Néhány nappal ezelőtt a Balaton partján egy másik lecsófesztivált is meglátogattam. A kíváncsiság hajtott oda, mondhatom, többszörösen leköröztük a balatonkenesei rendezvényt, ott 38 bográcsban rotyogott a lecsó, mi a tavalyi 270 bográcsunkkal lényegesen túlszárnyaltuk őket. A szentesinek már híre van, egyre nagyobb vonzereje. Az országban biztosan vezetünk. Idén is minden résztvevőnek adunk paradicsomot, paprikát, makói hagymát, illetve tűzifát. A többit, saját ízlése szerint ki-ki hozza magával. A tonnákban mérhető paradicsomot, paprikát a Dél-Kertész biztosítja. A főzők szép száma odavezetett, hogy már tavaly sem találtunk bírálókat. Idén sem lesz másképp, a díjakat sorsolással döntsük majd el. Biztos vagyok benne, ezúttal is fantasztikus receptekkel gazdagodik majd a receptfüzetünk.

Lovas József